Тази рецепта за козунак е любима на моето семейство от няколко години вече. Имам я от моята баба, която е ходила на гости в Чехия преди години и там нейната приятелка я е почерпила с този козунак. Баба ми е останала страшно впечатлена и веднага е поискала рецептата. Надявам се и на вас да стане също така любима. Весело изкарване на празниците.

Към маслото прибавяме сметаната, жълтъците, маята, захарта и солта. Сместа се разбива много добре и прибавяме брашното. Месим докато се получи твърдо тесто. Когато бухне тестото го омесваме със стафидите и смлените бадеми. С

лагаме тестото на масата и го оформяме като продълговат хляб. Разточваме едната половина от тестото като почваме от средата и я прегъваме към неразточената част, след което прехвърляме неразточената част върху разточената.

Слагаме козунака във форма за козунак, или тава, намазана с мазнина и го оставяме отново да бухне, след което оформяме краищата му с намокрен нож, намазваме козунака със жълтък и го поръсваме пожелание със захар. Изпичаме го до готовност.

* * *

Козуначено руло
Фруктов козунак
Вкусни, дъхави козунаци
Козунаци с удоволствие от Добрич