Семейство

Кой възпитава децата – родители или учители?

27.02.2011г. / 14 25ч.
Аз жената
Кой възпитава децата – родители или учители?

„Ако бях човек, който създава законите в България, бих направила така, че майките да стоят вкъщи до 7 години и да учат децата си да бъдат човечета.“

Родителите трябва да поставят децата си на първо място и са длъжни всеки ден да намират време за тях. Учителите трябва да си вършат съвестно работата, защото те също възпитават децата. Това разказа Елена Василева. Тя е била 30 години учителка по български език и литература, сега има внуци и правнуци, пише поезия и проза, членува в литературен клуб „Дамаскин“.

Родителите

Огромна е разликата между децата преди и сега, но виновни ли са децата, че така са възпитани. Та родителите почти не им обръщат внимание и ги затрупват само с материални неща – безброй играчки, дрешки – всичко, каквото си пожелаят! В детската душа не влизат никакви морални. Децата растат като зверчета. Затова са необуздани, груби и трудно се стига до техните сърца.

Детето иска перспектива, иска да влезеш в душата му и да оставиш нещо хубаво там, да го водиш. Ако в някое семейство има баба, която е по-свободна, тя може да научи на нещо хубаво детето. Но в общия случай родителите излизат сутрин рано, вечер се връщат късно и са много угрижени. Днешното време наистина е тежко, но не мога да се съглася, че това трябва да бъде причина детето да бъде поставяно на последно място.

Аз съм от поколението, което създаде семейство след Втората световна война. Бяха много тежки времена. Колко лишения търпяхме, треперехме над стотинката, колко много плетях и шиех, защото не можех да си позволя да отида в магазина и да купя нещо на децата! Но непрекъснато им пеех песни – за заспиване и за събуждане. Сега и синът ми, и дъщеря ми пишат стихове. Аз ги учех непрекъснато. Сама им пишех книжките, сама рисувах картинките. Днес има толкова много прекрасни детски книжки, че не бива майките да се оправдават, че няма време. Перални нямаше, памперси нямаше и пак намирахме време за децата. Детето е дошло на този свят не по свое желание, родителите му са го пожелали и са го създали, а след това го зарязват, въпреки, че живее с тях, заедно, в един дом.

Учителите

Има учители, които продължават да работят с възрожденски дух. Тях ги тревожи, че децата са учени-недоучени, но се стараят с всички сили. Понякога, обаче, даже между колегите, на такива учители се гледа с присмех и се намира всякакъв начин да бъдат уязвени. Веднъж бях свидетел на следното – отивам в едно училище и в коридора две учителки пушат цигари пред децата, говорят си, а до тях децата се бият и крещят. И в учителите има големи трески за дялане. Не е само заради заплатата. Аз съм започнала с 60 лв. заплата, а бях известна учителка, писала съм и научни трудове. Но никога не съм мислила: Толкова ми плащат, толкова ще работя. Щом си се захванал да възпитаваш и обучаваш децата, ще го правиш! Децата са голяма отговорност и са на първо място. Човек е човек, само когато има богата душевност, иначе той оскотява.

Не може да си учител, без да си и артист, и мислител, и творец. Който мисли, че може да влезе в клас, да си изпее урока, да си излезе и ще го слушат учениците, много се лъже. Това изобщо не е учител. Той трябва да твори, през тези 40 минути той трябва да гори и да извади всичко от душата си. Тогава децата го слушат. Сложна работа е да си посветен на децата.

Има надежда

Пътувах с тролей и много се зарадвах, когато възпитани и добри деца ми отстъпиха място да седна. Ето знак, че това човече ще стане човек, защото показва уважение към другите.

Човекът е странно същество. То може много лесно да се превърне в животно и много трудно става човек и без да му се въздейства, да се научи да бъде човек, това е невъзможно.

Ако имах властта да участвам в създаването на законите в България, бих направила така, че майките да стоят вкъщи до 7 години и да учат децата си да бъдат човечета. Никой скулптор, нито художник, никой не е създал нещо по-хубаво от детето. Децата са бъдещето на живота.

Бел. ред.
На снимка № 1 е Елена Василева - учителка по български език и литература, сега пенсионерка

На снимка № 2 е Илиана Каракочева - учителка по български език и литература в 109 СОУ "Христо Смирненски". Може да прочетете нейното интервю тук.
 

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Родител педагог ( преди 11 години )
Възпитанието идва от семейството. В семейството се оформя характера, основата на самочувствието, социалните навици, способността да обичаш... Но пък добрата училищна обстановка може да ти даде вътрешна стабилност и увереност в справяне със задачите, а лошата - да те деформира за цял живот. Така че за децата е важно да бъдат обичани, да бъдат оставени да следват собствената си природа с необходимите корекции, разбира се, и да имат дисциплина, кой както я разбира, но която да бъде изградена в помощ на бъдещия им самостоятелен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Маринка ( преди 11 години )
Напоследък ми се струва, че нито учители, нито родители, ами основно медиите ... и компютърите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар