Семейство

Кой възпитава децата – родители или учители?

27.02.2011г. / 14 25ч.
Аз жената
Кой възпитава децата – родители или учители?

„Ако бях човек, който създава законите в България, бих направила така, че майките да стоят вкъщи до 7 години и да учат децата си да бъдат човечета.“

Родителите трябва да поставят децата си на първо място и са длъжни всеки ден да намират време за тях. Учителите трябва да си вършат съвестно работата, защото те също възпитават децата. Това разказа Елена Василева. Тя е била 30 години учителка по български език и литература, сега има внуци и правнуци, пише поезия и проза, членува в литературен клуб „Дамаскин“.

Родителите

Огромна е разликата между децата преди и сега, но виновни ли са децата, че така са възпитани. Та родителите почти не им обръщат внимание и ги затрупват само с материални неща – безброй играчки, дрешки – всичко, каквото си пожелаят! В детската душа не влизат никакви морални. Децата растат като зверчета. Затова са необуздани, груби и трудно се стига до техните сърца.

Детето иска перспектива, иска да влезеш в душата му и да оставиш нещо хубаво там, да го водиш. Ако в някое семейство има баба, която е по-свободна, тя може да научи на нещо хубаво детето. Но в общия случай родителите излизат сутрин рано, вечер се връщат късно и са много угрижени. Днешното време наистина е тежко, но не мога да се съглася, че това трябва да бъде причина детето да бъде поставяно на последно място.

Аз съм от поколението, което създаде семейство след Втората световна война. Бяха много тежки времена. Колко лишения търпяхме, треперехме над стотинката, колко много плетях и шиех, защото не можех да си позволя да отида в магазина и да купя нещо на децата! Но непрекъснато им пеех песни – за заспиване и за събуждане. Сега и синът ми, и дъщеря ми пишат стихове. Аз ги учех непрекъснато. Сама им пишех книжките, сама рисувах картинките. Днес има толкова много прекрасни детски книжки, че не бива майките да се оправдават, че няма време. Перални нямаше, памперси нямаше и пак намирахме време за децата. Детето е дошло на този свят не по свое желание, родителите му са го пожелали и са го създали, а след това го зарязват, въпреки, че живее с тях, заедно, в един дом.

Учителите

Има учители, които продължават да работят с възрожденски дух. Тях ги тревожи, че децата са учени-недоучени, но се стараят с всички сили. Понякога, обаче, даже между колегите, на такива учители се гледа с присмех и се намира всякакъв начин да бъдат уязвени. Веднъж бях свидетел на следното – отивам в едно училище и в коридора две учителки пушат цигари пред децата, говорят си, а до тях децата се бият и крещят. И в учителите има големи трески за дялане. Не е само заради заплатата. Аз съм започнала с 60 лв. заплата, а бях известна учителка, писала съм и научни трудове. Но никога не съм мислила: Толкова ми плащат, толкова ще работя. Щом си се захванал да възпитаваш и обучаваш децата, ще го правиш! Децата са голяма отговорност и са на първо място. Човек е човек, само когато има богата душевност, иначе той оскотява.

Не може да си учител, без да си и артист, и мислител, и творец. Който мисли, че може да влезе в клас, да си изпее урока, да си излезе и ще го слушат учениците, много се лъже. Това изобщо не е учител. Той трябва да твори, през тези 40 минути той трябва да гори и да извади всичко от душата си. Тогава децата го слушат. Сложна работа е да си посветен на децата.

Има надежда

Пътувах с тролей и много се зарадвах, когато възпитани и добри деца ми отстъпиха място да седна. Ето знак, че това човече ще стане човек, защото показва уважение към другите.

Човекът е странно същество. То може много лесно да се превърне в животно и много трудно става човек и без да му се въздейства, да се научи да бъде човек, това е невъзможно.

Ако имах властта да участвам в създаването на законите в България, бих направила така, че майките да стоят вкъщи до 7 години и да учат децата си да бъдат човечета. Никой скулптор, нито художник, никой не е създал нещо по-хубаво от детето. Децата са бъдещето на живота.

Бел. ред.
На снимка № 1 е Елена Василева - учителка по български език и литература, сега пенсионерка

На снимка № 2 е Илиана Каракочева - учителка по български език и литература в 109 СОУ "Христо Смирненски". Може да прочетете нейното интервю тук.
 

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
свободолюба ( преди 11 години )
Радвам се , че има коментари, това говори за интерес и загриженос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
свободолюба ( преди 11 години )
ура вече съм пенсионерка. най после се отървах от учителството.а толкова го обичах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
hatesrosalie ( преди 11 години )
Много права е жената.У децата трябва да се насаждат морални качества и това съвсем не означава да станат пасивни и да търпят всякакви издевателства. Трябва да се намери балансът.Най-важното е детето да се чувства значимо и обичано.Но категорично децата не може да се оставят сами да се възпитават.Възрастните са тези,чиято отговорност е да възпитават.Няма оправдания за занемарени деца.Заетостта вече е изтъркано клише,с което само несериозните и разхайтените се оправдават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Една друга Елена Ва ( преди 11 години )
Хубаво е , че поставяш един толкова важен въпрос за разглеждане - бъдещото на България .В тези години на преход достатъчно поколения изпуснахме тласнати към наркотици , алкохол и разгулен живот, безпросветни души. Родителите и учителите заангажирани с печелбарство с цел осигуряване на насъщния поставиха възпитанието но децата на втори план и резултата е се вижда . Сега , ако искаме процъфтяваща България всички трябва да помислим по този отговорен момент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Nedко ( преди 11 години )
Ако бях човек, който създава законите в България, бих направила така, че майките да стоят вкъщи до 7 години и да учат децата си да бъдат човечета.А аз, ако бях човек, който създава законите в България бих направил така, че за всяко сериозно провинение на детето, бих потърсил ПЕРСОНАЛНА отговорност от родителите му.За съжаление, ние сме единствената страна в света, която наказва деца и непълнолетни юноши. Странно защо в съда не се иска мнението им, а когато трябва да се потърси вина, те биват осъждани...Става въпрос за това, че в нашето законодателство, по-скоро в ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА. по времето на палячото Даниел Вълчев, "виден" адвокат и министър на МОН, се прие закон, сътворен от "триглавата змия" - тройната коалиция, според който закон, ако дете или юноша не ходи на училище или има непристойно държание в училище, същото се наказва с порицание, мъмрене, или намаляване на поведението... измишльотина на комунистите, "доразвита и усъвършенствана" от царистите и депесарите... Странно защо никой, никога не търси вина в родителите и в семейството. Сякаш тези деца са "спуснати" с парашут от извънземни.По разни форуми се пишат неща, които със сигурност никой не чете, както ще стане и със статията на тази госпожа, която едва ли не тепърва открива топлата вода.За четящите тук ще кажа още едно, УНИКАЛНО творение на законодателите на тройната коалиция:Единствена страна в света сме, която при напускане границите на България от родителите на децата се изисква единствено и само да са си платили данъците, т. е. да нямат финансови задължения... А това, че тези родители оставят децата си на "произвола на съдбата", че за тях няма естествена семейна среда, в която да се развиват - за това никой никога не е и помислял. И което е още по-страшно, никой и никога не е потърсил отговорност от тези, които "коват законите"!Как така, повече от един мандат не се намериха "ЗДРАВОМИСЛЕЩИ" БЪЛГАРИ, които да сезират отговорните власти за безобразията на тройната коалиция, която в съдружие с президента извърши УГЛАВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ с децата на цял един народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Кети ( преди 11 години )
Възпитанието на децата идва от семейството. Родителите са тези, които да помогнат на децата си да оформят характера и психиката си. Учителите не са хората, които ще възпитат нашите деца. Те виждат резултата от нашата работа и я доразвиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
росица ( преди 11 години )
защо ще чакаме учителите да ни възпитават децата? какво сме правили през първите 7 години, когато детето си е било у дома?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ангел ( преди 11 години )
Ако си учител,то ще намериш във всяка детска душа нещо хубаво и да го поощриш.Само така детето ще те обикне и ще ти вярва.Не могат и не трябва всички да бъдат еднакви.Понякога деца обичат учителите си/не всички/повече от родителите си.Ако в къщи има ежедневно кавги,майката мисли само за кафе , цигари, тоалети,а бащата е алкохолик и ако в училище детето гледа само намръщени и недоволни учители,то не очаквайте нещо добро от това дете,не очаквайте уважение от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Владилена ( преди 11 години )
до BG, много превратно разбирате написаното, да уважавш другите, не означава безпрекословно да им се подчиняваш. Какви са вашите добродетили? На егоистична основа, колкото и примамливо да е това днес и да ни дава някакво измамно усещане за успех, не се постига истинско самоуважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ВС ( преди 11 години )
По-повърхностна статия не съм чела. Ето затова и децата ни са такива. Само белъг пример: Ето знак, че това човече ще стане човек, защото показва уважение към другите. Ето ви знак, да, къде се крият проблемите ни с децата - да уважават другите безпрекословно, да слушат, да бъдат изпълнителни, кротки и доброволно да уважават всяка друга власт, а не себе си като творци. Ние се провалихме и като общество и като хора. Оставете ги да ни научат на живот. Обмислете си добродетелите, господа радители и възпитатели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време