Семейство

Телевизията не е детегледачка

18.02.2012г. / 11 48ч.
Вергиния Генова
Телевизията не е детегледачка

Постоянно се водят спорове дали телевизията е добра за нашите деца или не. Колкото са против, толкова са и привърженици на това телевизията да обучава и възпитава децата.
Много родители казват, че благодарение на телевизията децата им са се научили да говорят на родния си език или са научили чужд. Но едно е обучение и средства за обучението, а съвсем друго възпитание, общуване и прекарване на време заедно.

И все пак телевизията е добър помощник на бедните семейства по цял свят. Е, щом имат телевизия не са от най-бедните! Ако се направи проучване бас държа, че хората с по-ниски доходи ще определят телевизията като помощник в отглеждането на децата. Страшното е, че в България по-големият процент от населението попада в тази графа.

Телевизията е добра за бедните, защото свободното си време децата прекарват в позната и приятна за тях среда. Лепват се за телевизията и гледат серия след серия и едни и същи серии до безкрай, така си спестявате пари за кино, за пързалка, за уроци по изкуства и спорт. А ако дори няма от какво да ги спестите? И понеже децата нямат достъп до такива, те не им и липсват. А пък е и къде-къде по-спокойно като знаеш, че детето ти вместо по улиците прекарва времето си у дома на сигурно пред телевизора или компютъра. Тъжно е, но това е реалността.

И това започва още от най-ранна възраст – когато си сам и трябва да свършиш 100 неща, а времето е ограничено се радваш, че детето кротува докато сготвиш или изчистиш.
Но многото гледане на телевизия уморява очите, изнервя децата, прави ги преди всичко пасивни консуматори, които не вземат сами решения и чакат да получат отговори и информация на готово.

Ако детето не е привикнало към телевизията, то ще предпочете и живото общуване, и разходките в парка, и майсторенето на неща у дома, и четенето на книги и много други дейности.
Затова е добре да можем да му предложим и алтернативи на телевизията, да жертваме от времето си, от финансите си, защото иначе не му правим добра услуга.

Да, да отидеш на театър, на културно мероприятие, на изложба, на литературно четене, на ски ваканция е въпрос не само на личен избор, а и на време и възможности. Но за съжаление голям процент от хората дори не страдат от това, че не могат да си позволят подобни дейности и ги считат за глупави и безсмислени. В същото време намират пари за по-евтини забавления, но и по-деградивни.
Децата ни имат шанс да надскочат това мислене, а ние трябва да им дадем шанс да се развиват, да опитват, да мислят и да общуват.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай