Семейство

Класическата музика бори чалгата в клас

02.04.2012г. / 16 13ч.
Ивет Лолова
Класическата музика бори чалгата в клас

Когато децата се срещат често с класическата музика в клас, чалгата ще отстъпи.

Петър Македонски е първи тромпет в Радио оркестъра. Освен това тази зима той влезе в ролята на учител и показа как може децата от четвърти клас да изживеят най-впечатляващия си урок по музика. Заедно с други музиканти Петър е обиколил над 10 училища по програмата „Фортисимо в клас“.

„Срещите ми с децата са много приятни и забавни. Никога преди това не се бях занимавал с преподаване. Смятам, че се справяме добре с програмата.“ – споделя Петър.

Целите на програмата са няколко:

  • да обогати музикалната култура на младите хора;
  • да ги накара да започнат да слушат повече качествена музика, като им обърне внимание на класическата музика;
  • след време в залите да има повече младежи;
  • да запалят искрата у децата и някои да станат музиканти.

Петър Македонски е от семейство на музиканти, но е убеден, че всеки човек може да намери място, където да слуша класическа музика. София е най-големият център за това – има Филхармония, радио, Операта, Музикалният театър; в различни клубове също се правят концерти.

Поради факта, че детската публика изисква концерти с по-малка продължителност и подходяща програма, подобно на куклените театри, вече има такива инициативи и у нас. Участвал е в концерти по 45 минути, колкото продължава един учебен час, но признава, че пак е било трудно. Някъде към 30-тата минута децата се уморили и зашумели.

Следващата им идея е да започнат да правят сутрешни концерти – матинета с класическа музика, специално за детска аудитория.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай