Семейство

Как да говорим с тийнейджъра за секс

09.04.2012г. / 16 35ч.
Нина Иванова
Как да говорим с тийнейджъра за секс

Да говориш с детето си на тема секс е често неудобна и трудна ситуация, но задължителна част от общуването в семейството. „Честта“ да води този тежък разговор почти винаги се пада на майката, особено ако детето е момиче. Но дори и при момчетата подобен разговор трябва да се проведе, стига да се намери правилният подход за това.

Кога?

Няма точно определена възраст и време, които да изискват този разговор да се проведе. Водете се по детето си, по темите, на които разговаряте и не подценявайте интелекта и зрелостта му. Днешните деца научават много бързо неща и факти, които на нас ни отнема време да им обясним. Това се случва, както в детската градина, така и по-късно в училище.

Как?

Бъдете честни с тийнейджъра, не го лъжете и не заобикаляйте истината. Колкото и неудобно да е, говорете с нея/него за половата зрялост, за секса, за предпазните мерки и дори мастурбацията. Засегнете темата с хомосексуалността. Нека детето ви усети, че може да разговаря свободно с вас, без да бъде критикувано за мнението си.

Ако имате нужда, подгответе се предварително по темите и информацията, която ще обсъдите. Много важно е да не съдите детето си и да отговаряте на всичките му въпроси. Ако то усети, че може да ви вярва, очаквайте, че ще споделя с вас и за в бъдеще своите лични преживявания. Най-трудна е връзката между родителя и детето именно в тийнейджърската възраст, но ако не го съдите прекалено строго, общуването ви може да се подобри.

Грешките

Родителите често допускат една фатална грешка, що се отнася до личния свят на децата им. В юношеската възраст съвсем нормално е дъщеря ви или синът ви да си има гадже. Недейте да му казвате, че е твърде „малък“ за любов, че нищо не разбира или че любовта му няма да трае дълго. Може и да сте прави, най-вероятно е така. Но казвайки тези думи, не само ще обидите детето си заради чувствата, които изпитва, но и със сигурност ще го дистанцирате от себе си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай