Семейство

Колко струват ученическите раници?

03.09.2012г. / 22 23ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всъщност въпросителното изречение трябва да е възклицателно – Колко много струват ученическите раници!

Ако само преди няколко години можехме да купим хубава ортопедична раница за 50 лева, сега трябва да дадем 100 лева.

А знаем, че е важно да се запази физическото здраве на децата, защото дори от ученето в училище децата да не запазят много знания за цял живот, за голямо съжаление гръбначното изкривяване остава за цял живот. Дойде ли 15-ти септември това е първото, за което аз се сещам с безсилна ярост. Другото вече го знаете – ужасният тормоз с ранното ставане и безсмисленото висене по чиновете по много часове на ден.

На мен лично не ми омръзва да се възмущавам, надявам се и на вас, за да може в крайна сметка нещата да се променят към по-добро.

Но днес нека обсъдим каква раница да купят родителите на първолаците.
Другите вече нямат много думата, защото децата започват да имат претенции – дали да е тип дамска чанта, дали да е с футболисти, с металисти, дали да е тип войнишка мешка, вариантите са много. И малко от тях са наистина ортопедични и щадящи гръбначния стълб.

Тъй като тук не можем да споменаваме марки и магазини ще кажем, че не винаги най-пъстрите са най-качествени. А за да не обиждам производителите ще кажа, че раниците може да са си много добри, а просто учебниците да са много. Такъв опит имах с първолашката раница, която само след няколко месеца се беше разпрала и трябваше да я шия. Шиеш веднъж, шиеш втори път, трети – накрая те досрамява и ти дожалява детето ти да ходи с такава опърпана раница и купуваш нова.
Наистина когато купуваме раница не може да я тестваме, но поне можем да видим доколко е подсилена и да изберем именно такава, дори да е по-скъпа. Иначе ще трябва да купувате няколко раници в рамките на една и съща учебна година.

Раницата с колелца – също е подходящ вариант, но не за българските училища, улици и тротоари. Все пак колелцата трябва да издържат дълго време, иначе става неизползваема. Но да предположим, че карате детето с кола до училището и за него остава само да я затъркаля до учебната стая – тогава е идеално решение – стига въпросната стая да не е на последния етаж.

Иначе както при тетрадките изобилието от картинки на раниците е голямо. Направо можеш да се ошашавиш от всевъзможни понита, барбита, костенурки, бакугани, рейнджъри, коли... И децата обикновено искат с картинка на най-новото любимо филмче. Да, ама дали то ще е най-любимо и втория срок? А ако раницата излезе качествена, дали пък вече няма да се чувства прекалено пораснало за тази раница и следващата година. Ако човек има достатъчно финанси това са подробности от пейзажа, за които дори не струва да се говори, но ако си пресмята всеки лев и не иска да има излишни харчове е хубаво да се помисли за раница, която да издържи поне няколко години. И пак да кажа по-добре по-скъпа, но по-щадяща гърба, отколкото по-некачествена. Най-интересното е, че най-здрави раници се оказаха едни рекламни ранички, които хем децата ги харесват, хем са без пари, хем не се късат... да се чудиш на куриоза.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анета ( преди 11 години )
Лошото е, че и тежките раници и неспортуването в последните години са си част от пейзажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
stardust ( преди 11 години )
Постоянни гръбначни изкривявания се получават не от носене на големи раници а от системно неспортуване и заседяване, но това вече е друг въпрос. Аз все още си спомням с ужас ученическата си чанта - голям правоъгълник от зелена и жълта кожа (естествена) с каишки за през раменете. Издържа славно целия период от първолачество до 5-6 клас, когато беше сменена по причина на променения ми естетически критерий. Тежеше много и беше неудобна, но родителите ми много се гордееха с качеството и трайността и. Излишно е да обяснявам, че нямах право на друга (по-удобна) раница, при положение че моята така или иначе си беше здрава :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар