Семейство

Как учениците да се справят със стреса?

Няколко съвета как децата да преодолеят стрес в училище

16.09.2012г. / 20 09ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Учебната година започва и с нея и болките в корема, главата и неразположението на децата. Ами то възрастните се стресират с всички тези учебни ангажименти, та какво остава за децата. Навремето се казваше „на есен с песен“, а сега видя ли, че идва 15-ти септември и ми причернява. Не знам как вие успявате да се справите с ранното ставане, воденето на училище и всякакви извънучилищни занимания, домашни, контролни и т. н., но съм сигурна, че в един момент родителите губят нишката на случващото се в училище.

А може би и децата я губят и карат на автопилот и един ден родителите установяват, че детето им наистина ходи редовно на училище, но като че ли е проспало половината от материала.

Как да помогнем на децата? Как да помогнем на себе си?

Важно е да направим седмичен график.
Първо за нас – в тефтерче, в телефона или на компютъра. Да знаем кога трябва да заведем детето на училище, кога са в междучасие, (за да звъним само тогава, ако се налага), кога свършват училище, кога има извънкласни занимания... А ако имаме няколко ученици у дома, програмата се натоварва още повече. Тук добре са дошли помощниците – таткото, баби, дядовци, гледачки, помагачки... колкото повече, толкова по-лесно. Ако няма помощници, предимството е, че не трябва да им правиш и на тях календарче с ангажименти, нито да се налага да им напомняш или от много помощници да се разбере, че никой не се е погрижил за децата.
Трябва да напишем график и за детето или да го проконтролираме как си го е направило само. Така ще сме по-спокойни, че знае какво да направи като свърши училище, къде да обядва, къде да отиде след това и ако е възможно и безопасно да се прибере само до вкъщи.

Важно е детето да се наспива. Разбира се и ние. Край на филмите до късно, край на игрите – Излиза, че ако се приберем към 19 часа ще имаме време само да вечеряме и трябва да лягаме, за да си набавим необходимите 7-8 часа сън. Училищата започват в 7.30 ч., 8ч., затова и най-голямото предимство е училището да е максимално близо до дома. Това ще ни спечели повече време за сън. А колкото по-добре са се наспали децата, толкова по-весели, съсредоточени и здрави ще са.

Време за почивка. Въпреки натоварената учебна програма е добре да осигурим на децата време за релакс. Тези, които са ангажирани по цял ден (училище, занималня, други занятия) е почти невъзможно да си починат както трябва. Но може да им осигурим поне половин час да играят на любимата си игра, да си рисуват или просто нищо да не правят. Ако учениците се прибират у дома след занятия – за тях ще е лесно да се размотават, да си поспят и да се забавляват. Но е добре да ги приучвате, дори и без вас да си спазват графика и да си учат уроците самостоятелно.

Време за храна. Трябва да се уверим, че измежду всички учебни извънкласни занимания децата ни имат време да хапнат нещо вкусно, топло, хранително и на спокойствие.

Да не забравяме и физическата активност. Колкото и натоварена да е програмата на децата, трябва да намерим време и за някакъв спорт. Най-добре е в училище, за да не трябва да се губи време в придвижване от едно място на друго.

Време за забавления. Е, задължително трябва да има време и за нещо приятно. Освен, ако детето ви не смята училището за най-готиното изживяване и няма нужда от други удоволствия. За всички останали, които училището ги изморява, натоварва, стресира е добре да измислим и други забавления – игри с приятели, интересно хоби.

Каквото и да правим е важно децата да се чувстват добре и да изживеят весело най-прекрасните години.

 

Прочетете още:

Коментирай