Семейство

Шифърът на детските рисунки

03.10.2012г. / 03 11ч.
Ана Петрова
Шифърът на детските рисунки

Рисуването е сред най-разпространените забавления сред децата, а само с няколко щрихи на листа детето разкрива за себе си много повече, отколкото можем да си представим. „Драсканиците“ говорят за светогледа му, мястото му в семейството, за отношенията с родителите му.

Децата са отворена книга, която трябва да четем много внимателно. Не прекалявайте със собствените си предположения, а направо попитайте кой е на снимката, къде е, какво прави, как се чувства. Провокирайте го да говори – много повече ще научите от собствените му думи.

Вгледайте се все пак в основни детайли в рисунките:

Какъв е размерът на фигурите и каква е връзката между тях?

Ако детето е следвало темата „мама, татко и аз“, лесно може да се разбере какво е самочувствието му. За целта огледайте еднакво големи ли са трите фигури, по-голямо или по-малко от нормалното ли се е нарисувало детето? Сплотеността на семейството личи, ако всички се държат за ръка например.

Какво действие извършват хората на рисунката и какви са израженията на лицата им?

Част от ежедневието му ли е изобразеното на рисунката? Уникален случай в живота му ли е, или е плод на въображението му – отговаряйки на тези въпроси, можем да разберем какви са копнежите на детето ни.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време