Семейство

Как децата да учат ефективно?

15.10.2012г. / 19 54ч.
Вергиния Генова
Как децата да учат ефективно?

Като родители често си задаваме този въпрос, особено след някоя и друга слаба оценка и ненаписано домашно. Колкото и да си ги задаваме обаче в днешно време излиза, че от нас не зависи нищо – нямаме пряк контрол върху децата си, често не ги виждаме през деня и единствено вечер можем да попитаме – написа ли си домашните, изми ли си зъбите, приготви ли си раницата... И всъщност това е нещото, което би трябвало да променим – да имаме повече време с децата си.

И все пак, въпреки че нямаме пряк контрол добре е да ги приучим да спазват някакъв режим на учене и да използват хитринки, така че да не се уморяват прекалено бързо и да могат да издържат на този постоянен тормоз :), учебен маратон исках да кажа.

Да се учи по план

За да се изморява по-малко мозъкът е добре да има рутинна последователност при ученето. Примерно всеки ден детето първо да учи по математика, после по разказен предмет, после по чужд език. И тази схема да се спазва, доколкото е възможно.
Когато мозъкът знае какво го чака е по-малко стресово и по-малко натоварващо.

Да се сменя темата на всеки час

Приблизително на всеки час е добре да се сменят учебните предмети. Но пък и не трябва да са прекалено много и различни, които уморяват и стресират.

Да се усвоява логично

Най-добре е децата да преминават към усвояването на следващите знания, чак след като са усвоили първите. И да се стремят да открият логичната последователност – по-лесно е, отколкото да се зубри.

Да е интересно

Колкото е по-интересно и колкото повече се усвоява с желание – толкова е по-продуктивно.

Да е спокойно

Обикновено децата постоянно са подложени на стрес – бързай, пиши това домашно, пиши следващото, няма време, трябва да ходиш на тренировка, да си лягаш, имаш още сто домашни...
Но спокойното усвояване на учебния материал и спокойната работа е 100 пъти по-продуктивна, отколкото, ако всичко се прави на галоп.

Да няма прекъсвания

Добре е да се учи без прекъсвания и разсейване – само една картинка да си нарисувам, само да си поговоря по телефона. Така вниманието се разконцентрира и след това се губи много време за ново съсредоточаване, а нервната система се натоварва излишно.

Да се правят почивки

Въпреки това, ако детето стане сънливо и уморено е по-добре да поиграе, да се раздвижи, за да може умората да премине. Най-добре е като свърши с единия предмет да си поиграе или да си порисува, преди да се захване със следващия.

Не трябва децата да учат нощно време

По-добре без домашно, отколкото с нервен срив след време.
Най-добре организацията да е такава, че домашните да са написани преди 20-21 часа.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай