Семейство

Домашен кулинарен курс учи децата на здравословно хранене

Личен пример и уроци по готварство учат децата коя храна е полезна за здравето

08.11.2012г. / 09 05ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеизвестен факт е, че личният пример на родителя е най-силното му оръжие по дългия и отговорен път на отглеждане и възпитание на децата. Да бъдат те здрави и в добра физическа форма е нещо, към което се стремим ежедневно. Постигането на това е нелека задача, но с настойчивост и вяра в добрия краен резултат успехът ни е сигурен.

Ето няколко основни моменти, на които трябва да се обърне специално внимание:

Свързани статии

Бъдете модел на подражание на децата си. Те обръщат внимание на всяко ваше действие и запомнят всичко, което казвате, дори да не ви се вярва. При всяко хранене или по време на игра имате възможност да изграждате стъпка по стъпка положителни навици у тях. Ако се мръщите на салатата или се оплаквате от трудната гимнастика сутрин, учите и децата си на същото отношение.

Покажете на децата си основателна причина за това да се хранят правилно. Кажете им, че за да са умни, бързи, силни и с добро самочувствие, те трябва да ядат полезни храни. Избягвайки назидателния тон, опитайте да им дадете примери за пагубните резултати от неправилното хранене и нездравословен начин на живот.

Позволете на децата си да ви помагат в пазаруването и готвенето. Нека и те участват в изготвянето на списъка с продукти. Докато сте заедно в магазина им посочете „здравословна“ алтернатива на чипса и сладкишите. Нека те сложат в количката истински полезните храни. Опитайте се да превъзмогнете ужаса си от пълния хаос в кухнята и дайте шанс на децата си да сготвят любимото си ястие (разбира се с ваша помощ).

Научете ги колко е важно да знаят какво съдържа храната им и какво количество трябва да поемат. Когато сте навън, купете им единично количество храна от това, което си изберат, и, ако след това още са гладни, купете отново толкова. Идеята е да не се запасявате с повече от необходимото. Обяснете им кои съставки на храните трябва да избягват – рафинирана захар, изкуствени оцветители и подсладители, консерванти.

Предложете на децата си списък с курсове по балет, йога, спортни танци, бойни изкуства, футбол, тенис, плуване и им дайте възможност сами да изберат този, който най-много им допада. Подкрепете избора им, окуражавайте ги когато срещнат трудности в овладяването на избрания от тях спорт; нека приемат като забавление физическото натоварване. Така постепенно и неусетно ще изградите добра база за здравословния начин на живот на децата си.

Коментирай