Семейство

Изпитанията пред днешните родители

Как се става родител - опитът е по-важен от теорията

14.11.2012г. / 13 52ч.
Снежана Проданова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Да си родител е една от най-трудните професии, при които опитът и практиката са много по-важни от теорията. Въпреки това всеки случай е уникален и изисква не толкова подготовка, колкото гъвкавост и бързина на действията.

Младите родители, изправени пред едно от най-големите предизвикателства в живота си, много често допускат грешки. Особено през първите месеци мама и тати трябва да са нащрек, защото ситуацията се изменя със секунди.

Свързани статии

Сънят

На всички ни е ясно, че младите родители прекарват по-голямата част от денонощието будни. Трябва да се стремите да се доближите до нужното количество часове сън на ден, независимо колко разпокъсани ще са те. Използвайте всяка по-дълга почивка за кратка дрямка, разпределяйте работата с любимия и се редувайте, за да може поне единият да е адекватен и дееспособен.

Времето

Много родители подценяват количеството отговорности, които носи едно новородено, и след раждането се оказват психически неподготвени да се грижат за него. Съставете си режим – не толкова отнасящ се до часовете, в които ще извършите някакво действие (това като цяло е и невъзможно), а до количеството задачи, които се изискват от вас ежедневно. В зависимост от обстоятелствата, ще решите кое да свършите по-напред. Имайки предварителен план в съзнанието си, той ще ви помогне да намерите време и за себе си.

Съветите

Сляпото следване на съвети от кого ли не е грешен подход при отглеждането и възпитаването на детето. Приемайте мненията като ориентири, но не се уповавайте на тях напълно. Вашето дете ще израсне както никое друго и старанието ви да поставите развитието му в определени граници, ще повлияе на усъвършенстването му като личност. Отделен въпрос е, че много от съветите из глобалната мрежа са ако не грешни, то не напълно верни, затова бъдете внимателни.

Взаимоотношенията

Бракът е свързан с пълното ни отдаване на другия, с правенето на компромиси, пренебрегването на собствените желания в името на общото благо. Да си родител е свързано с пълното отдаване на бебето, с правенето на компромиси, заради бебето, с пренебрегването на собствените желания, заради бебето... и с пренебрегването на любимия. Заради бебето. Важно е и двамата родители да разберат, че едно дете не създава бариера между отношенията им, а ги изпитва. Любовта и задругата стават по-силни, когато са подложени на изпитания.

Притесненията

Усложненията са неизбежни, независимо от подготовката на родителите. Важното е човек да разчита на интуицията си. Да си предпазлив, не означава да си черноглед. Ограничете негативното мислене максимално и се стремете атмосферата у дома да е наситена с позитивни мисли.

Харченето

Много родители остават с празни джобове, за да осигурят на бебето си максимален комфорт. Вярно е, че детето може да се сравни с дългогодишна инвестиция, но майката и бащата трябва да имат реална представа от количеството и качеството на нещата, които купуват за бебето. Многобройните дрехи и играчки не могат да се сравнят с вниманието и обичта, която дават двама души, за да поддържат един малък човек жив и жизнен.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
Свободно време