Семейство

Конференция в София против настаняването на деца в институции

България и УНИЦЕФ обединяват сили за спиране на настаняването на деца до три години в институции

19.11.2012г. / 10 19ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

България ще бъде домакин на двудневна конференция на високо равнище, организирана съвместно с УНИЦЕФ, за спиране настаняването на деца до три години в институции, която ще се проведе на 21 и 22 ноември 2012 г.

Днес в Централна, Източна Европа и Централна Азия има 1,3 милиона деца, които са разделени от биологичните си семейства. Половината от тези деца са настанени в институции, а най-малките сред тях са в риск от сериозно изоставане в развитието си докато растат без семейство.

Целта на срещата е да се подканят правителствата в региона да осигурят по-голяма подкрепа на уязвимите семейства, така че най-нуждаещите се от помощ деца да могат да оцелеят и да живеят в условия, които подпомагат тяхното пълноценно и хармонично развитие.

Ще бъде представен ситуационен анализ за деца до тригодишна възраст в системата на формална грижа. Докладът описва липсата на важни услуги и бариери, пред които се изправят най-уязвимите семейства, когато търсят достъп до такива услуги, както и какво могат да направят правителствата и обществото, за да премахнат съществуващите бариери.

Конференцията ще започне от 9 часа в Хотел Хилтън, София и ще бъде официално открита от Росен Плевнелиев, президент на република България. Ще участват още Мари-Пиер Поарие, Регионален директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД, Ян Яраб, Регионален представител за Европа на Върховен комисариат по човешките права, Янина Арсениева, Директор Политики, Eurochild.

Прочетете още:

Коментирай