Семейство

Грешките на разведените родители

Защо страдат децата на разведените двойки

09.01.2013г. / 11 55ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много деца носят и в зряла възраст белезите от емоционалния и психологически срив, който логично води след себе си всеки развод. Отговорността за тези „рани“ носят и двамата родители, при това далеч преди да са сложили подписите си на документа, разрушаващ законно брака им. От една страна детето страда от раздялата с единия родител, а от друга – често се случва този, с когото то продължава да живее да не успява да преодолее кризата след развода. Понякога елементарните неща като приготвянето на вечерята за детето или помощта за уроците се пренебрегват. Психолозите и семейните консултанти съветват родителите как да се разделят без това да разруши емоционалната стабилност на децата им.

Свързани статии

Не превръщайте децата си във „вестоносци“

Много родители се опитват да комуникират помежду си чрез децата. Така те неволно принуждават детето си да има усещане, че трябва то да разреши проблем, който самите родители не могат. Това е емоционален стрес, който е непосилен за детската психика. В днешно време има лесни и цивилизовани начини за бърза комуникация – по телефона или по електронната поща (в писмен вид също) е най-добре да се дискутират въпросите, касаещи детето. При това със спокоен тон, имайки предвид, че психическото здраве на детето ви зависи от това.

Не бива детето да замества психотерапевта

За тийнейджърите раздялата на родителите е изключително болезнена. Във възрастта на пубертета те се утвърждават като личности, изграждат собствения си мироглед и норми на поведение. Разпадането на семейството повечето от тях приемат като истинска катастрофа. Не споделяйте подробности за чувствата и трудностите, през които преминавате. Детето е достатъчно разтревожено от ситуацията. Потърсете помощ отвън – от близки и приятели или от терапевт. Не определяйте на детето си ролята на ваш съучастник. Това дълбоко ще го нарани.

Опитайте да разберете мислите и чувствата на детето си

Не бива да настоявате то непременно да приеме вашата позиция и да мисли като вас. Не го настройвайте срещу другия родител. В живота има много конфузни ситуации и макар и възрастни, родителите невинаги имат готов отговор за всичко. Достатъчно е да изслушате детето си внимателно и да го уверите, че чувствата му са важни за вас. Това ще му създаде душевен комфорт.

Поправете вече направените грешки

Не мислете, че допуснатите грешки са непоправими. Децата прощават невероятно лесно. Поне докато са още в пубертета. Необходимо е искрено и честно да се извините. Обяснете им грешката си и обещайте да направите всичко по силите си, за да се промените.

Коментирай