Семейство

Нелекуваната ревност води дори до убийство от любов

"Синдромът на Отело“ се лекува с медикаменти

17.01.2013г. / 14 45ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Според изследване на учени по психиатрия и неврология в университета в Пиза, Италия, в човешкият мозък съществуват зони, отговарящи за формирането на патологична ревност.

Корените на „синдрома на Отело“, както го наричат те, се крие в невроните от фронталния лоб на кората на главния мозък, която отговаря за познавателните и емоционални процеси. Причината е в синтезирането на свръхколичество допамин, който изважда организма от равновесие.

Свързани статии

Изследователите обясняват, че в тези случаи мозъкът биологически е програмиран да произвежда емоции на силна ревност, съпроводени с патологично поведение, стигащо до мания и даже до причиняване на вреда на партньора.

Ревнивецът е убеден, че отношенията с партньора са единственият смисъл в живота му. Затова е склонен неправилно да тълкува поведението, думите и чувствата на любимия човек, а възможната раздяла с него възприема като катастрофа и трагедия. Всичко това може да доведе до неочаквани реакции, даже до убийство.

Целта на учените е да се опитат да предугаждат екстремалните случаи на ревност с помощта на изследване с магнитен резонанс на мозъка при хора, склонни към патология, за да се прибегне до медикаментозно лечение с цел предотвратяване на по-тежки последици.

Коментирай