Семейство

Права и отговорности за децата в интернет, които да си припомним

Още правила за безопасност в интернет, допълващи вече известните

06.02.2013г. / 17 20ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На 5 февруари 2013, по повод Международния ден за безопасност в интернет в София се проведе кръгла маса по въпросите, които децата, посещаващи Az-deteto.bg отдавна знаят и спазват. На тази кръгла маса беше обявен и стартът на 10-тото издание на кампанията за безопасен интернет „Сърфирам безопасно“.

Жюстин Томс, създател на Az-deteto.bg, а вече и майка на три деца, от десет години насам прави необходимото, за да знаят децата, а най-вече родителите, какви са опасностите в интернет, от които трябва да предпазим децата си, доколкото можем. Като организатор на инициативата „Сърфирам безопасно“ тя беше така любезна да отговори накратко на няколко въпроса.

Какви инициативи планирате този месец и какви са ви очакванията?

Открити уроци в около 10 училища в София, Варна и Пловдив, за да разясняваме на децата от 1 до 4 клас правилата за безопасно сърфиране в интернет. Оказва се, че малко се говори по темата.

Десет години вече отбелязвате месеца на безопасния интернет. Интернет пространството се промени драстично, а как се промениха правата и отговорностите в него, по-специално детските. Кои са повече, правата или отговорностите?

Отговорностите са повече. Ние следва да сме отговорни и за децата ни и за нас самите. Нещата се променят, но възпитанието и добрите обноски остават еднакви и в интернет и извън него. Ако се придържаме към тях всичко ще е OK.

Ако изобщо наказваме децата си, трябва ли да използваме мярката „лишаване от компютър“?

Не, не мисля, че това е разумно наказание. Още повече, че те често използват компютъра за подготовка за училище. Следва да сме по-креативни, а и най-добре да не се стига до наказания.

Свързани статии

В клуба на БТА, освен организаторите и представителите на партньорите, присъстваха ученици от 3-ти клас на 26 СОУ „Йордан Йовков“ в София, които заедно със своите родители и учители обсъдиха и определиха 12 права и 8 отговорности на децата в интернет, с които популярните правила за безопасност се допълват.

Дванайсетте права бяха прочетени от ученика Самуил. Според децата на конференцията те са:

1. Имам право да играя игри.

2. Имам право да слушам музика

3. Имам право да разглеждам снимки.

4. Имам право да създавам свои папки.

5. Имам право да пазарувам онлайн.

6. Имам право да търся информация.

7. Имам право да разговарям с приятели.

8. Имам право да подкрепям други познати хора.

9. Имам право да уча близките си.

10. Имам право да поискам помощ.

11. Имам право да гледам телевизия.

12. Имам право да ползвам други медии.

А осемте отговорности, които бяха прочетени от ученика Николас и които всяко дете е препоръчително да спазва, когато сърфира в мрежата са:

1. Да не давам лична информация в интернет.

2. Наша отговорност заедно с родителите е да определяме колко време да прекарвам в интернет.

3. Споделена отговорност с родителите е да търсим достоверна информация в интернет.

4. Заедно с родителите сме отговорни кои сайтове в интернет да използваме.

5. Да не даваме паролите си.

6. Да се държим добре в интернет, да се уважаваме.

7. Когато имаме проблем или нещо ни впечатли в интернет да споделим с родителите си.

8. Да пазим личната информация на близките и родителите си.

Това е само първото събитие, което се организира в рамките на инициативата „Сърфирам безопасно“. Тя ще продължи през целия месец февруари с много открити уроци в няколко училища в София, Варна и Пловдив, където ще бъде прожектиран филмът „Сърфирам безопасно“ и ще се проведат отворени дискусии с учениците. Всеки участник в тях ще получи и специално създадената книжка „Сърфирам безопасно“.

Коментирай