Семейство

Какво означава щастливо детство?

От приспивната песен до скъпите играчки

17.03.2013г. / 10 35ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки родител иска детето му да расте щастливо. Има ли критерии за щастливо детство? Независимо колко голяма е заплатата на мама и татко, това, което остава завинаги в ранните спомени е майчината приспивна песен, играта с татко, разходките с баба и дядо, скъсаното от гушкане плюшено зайче – първата му бебешка играчка. Хубавите детски преживявания са най-светлите спомени за цял живот.

Свързани статии

Не всички родители могат да осигурят царски живот за децата си. Достатъчно е да ги научат на важните неща – да обичат, да помагат и да прощават. Също и да се борят и да превъзмогват трудностите.

Глезене – „Каквото поискаш, това ще ти дам.“ Глезенето често пъти е криворазбрана родителска любов. Лесно и бързо „купуване“ на детското внимание, печелене на малко свободно време за мама и татко и измиване на гузната съвест, че не сме достатъчно добри родители или не прекарваме достатъчно време заедно.

Играчки безброй – Децата се радват на една, три, десет или петдесет играчки. Неизменно с годините и с подаръците по празници броят на играчките расте. Никой педагог или психолог не може да посочи точния брой на достатъчните играчки за едно дете. Това е грижа на мама и татко, да преценят кога да спрат с играчкоманията. Най-ценните играчки не са най-скъпите, а ръчно-домашно изработените от подръчни материали.

Приятели – За да не е самотно, за да има компания в игрите, за да има с кого да споделя вълненията и радостите си всяко дете има нужда поне от един приятел – съседче или от детската градина.

Братче или сестриче – В един момент всяко дете се сеща да поиска от мама и татко братче или сестриче за подарък. На някои мечтата им се сбъдва.


Снимка: Reuters

Домашен любимец – Много често домашният любимец е заместител на братчето или сестричето. Чудесно е да си имаш животинче вкъщи, което да гушкаш, да обичаш и да се грижиш за него.

Развлечения – Телевизия, детски филми, компютър, компютърни игри – развлеченията влизат в категорията на играчките и глезенето. Освен ако не се дозират правилно – тогава стават възпитателни и образователни.

Баба и дядо – Прародителите играят ключова роля в осъзнаването на детето като част от обществото и за ролята и приемствеността на поколенията. Баба и дядо научават детето на много неща, които родителите не могат да му дадат.

Семейни празници – Празниците са свързани с вълнение, подготовка, декорация на дома, подаръци, игри, традиции, пътувания. Едни от най-хубавите мигове, които се запечатват в детската главица.

Вкусна храна – Детството винаги мирише вкусно – когато си уморен от игрите, на масата те чака мамината баница.

Здраве – Децата от малки се научават, че здравето е най-голямото богатство. Особено ако в семейството има болен. В живота не всичко е розово – човек трябва да се научи да живее със и въпреки болестта.

Коментирай