Семейство

Следсватбена депресия – съществува ли и как да я преодолеем?

Първите месеци след сватбата са тежък период

26.03.2013г. / 17 15ч.
Петя Зефирова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

За голяма част от младоженките след период на еуфория покрай подготовка за сватбата и самата брачна церемония настъпват доста промени – ново жилище, нова семейна среда (свекърва!), нова „роля“. Доста млади жени споделят, че през месеците след сватбата изживяват труден период – чувстват се самотни и тъжни. Като всяка значителна промяна в ритъма ни на живот, и бракът предполага период на адаптация. Как по-плавно да влезем в новото житейско русло – ето съветите на тези, които са го преживели.

Разговаряйте със съпруга си

Свързани статии

Проблемите и тревогите придобиват доста по-различни измерения, когато биват споделени. Бъдете сигурни, че ще почувствате облекчение щом разкажете на любимия си за това, което ви вълнува и тревожи. От друга страна споделянето ще създаде още по-голяма близост помежду ви.

Поддържайте социалните си контакти

Не пренебрегвайте общуването със старите си приятелки. Няколко часа прекарани с тях в любимото ви кафене или един следобед седмично посветен на колективно обикаляне по магазините ще ви разведри и зареди, ще ви припомни „доброто старо време“ и ще ви отдалечи от настоящите ви тревоги.

Подгответе романтична изненада на любимия

След емоционалните месеци преди и след сватбата голяма част от двойките сякаш забравят за романтиката, която трябва да поддържа любовната искра помежду им. Не мислете, че романтичните жестове са приоритет само на мъжете. Никак не е трудно да поднесете на любимия си приятна изненада във вид на билети за концерт или театър, покана за неделен пикник в планината или (ако е лошо времето) „парти за двама“ на килима в хола с чаша вино и обичан от двама ви филм. Тези дребни на пръв поглед жестове внасят свежа струя във връзката ви и държат встрани от нея скуката и рутината на ежедневието.

Бъдете себе си

Женитбата е кардинална стъпка в живота на всеки от нас. Безспорно ще отнеме време да свикнем с новите условия и условности, които тя налага. Ако навреме разгледаме и подредим приоритетите си и балансираме силите и времето си между работата, семейството, близките и приятелите можем съвсем безболезнено и успешно да преодолеем всички трудности и проблеми, които биха довели до нежелателната следсватбена депресия.

Коментирай