Семейство

Как да изберем сватбен подарък?

Пари, картина, ваза – какво ще остане за скъп спомен

03.04.2013г. / 14 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Старата българска традиция да се вдига голяма сватба с няколкостотин гости, трапези, подаръци, оркестър с тъпан... отдавна вече не се почита така масово, както преди двайсетина години. Но макар и рядко, все пак има шанс да ни покани на сватба я близък приятел, я любим братовчед. Какъв подарък да изберем? Ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите подходящия избор.

Парите в плик никога няма да излязат от мода

Много хора смятат, че да подариш пари на младоженците е грубо и дори обидно, но дали всъщност младото семейство приема нещата точно така? Бъдете сигурни, че всеки един лев ще бъде от полза в началото на съвместния им живот. Не се тревожете, че така поднесен, подаръкът ви може да ги обиди или разочарова. Още повече, че в магазините за сувенири вече се предлагат специални пликове за пари, които имат дори художествена стойност и могат да се приемат като произведение на изкуството. Парите като подарък за сватба са наистина разумно решение. От една страна си спестявате време за обикаляне по магазините, а от друга – давате възможност на младоженците да похарчат парите за нещо, от което те действително се нуждаят.

Свързани статии

Съобразете подаръка си с естеството на връзката ви с младоженците

Ако на сватбата си ви е поканил далечен роднина, когото виждате веднъж на няколко години и ви е ясно, че просто запълвате бройката на гостите от неговия род, някак не върви да се хвърляте на прекалено скъп подарък, който би ви струвал половин заплата. От друга страна, ако сте на сватбата на най-близкия си приятел, с когото сте прекарвали и прекарвате незабравими моменти, ще ви е приятно да го зарадвате със скъп и оригинален сватбен подарък. Ето тази страна на въпроса, отнасяща се до стойността на подаръка, си струва да не пренебрегвате.

Нека изборът ви не е твърде модернистично-авангарден

Дори да сте човек на изкуството с доказано авангардни идеи, помислете дали младоженците, които ви канят на сватбата си споделят вашето артистично верую и доколко съвпадат вкусовете ви. Няма да ви е приятно, ако разберете един ден, че прекрасната картина или скулптура (според вас), която сте им подарили, събира прах в килера им.

Ако подаръкът е обемист, помислете за пренасянето му

Да допуснем, че предварително сте разбрали, че новото семейство ще има нужда от кресло или малка библиотечка, или друга по-обемиста вещ. Непременно осигурете подходящ транспорт за подаръка си до жилището на младоженците. Дори и много да го харесат при получаването, това не е никак удобно да се случи в ресторанта, нали?

Изберете си нещо от предварителния списък с подаръци

Всички знаем каква е американската практика – младоженците изготвят списък с желаните от тях подаръци, „назначават“ някой от близките роднини да отговаря за него и поканените гости правят своя избор по списъка. Този маниер вече все по-често се възприема и у нас. Нищо нередно няма в тази идея – рационална и приемлива е, а и не крие риска да направите подарък, който младоженците няма да харесат.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
( преди 11 години )
А ако хората, които са ви поканили са ви наистина близки, може просто да попитате какво искат. Когато най-добрата ми приятелка се омъжи, аз просто я питах какво да и подаря и тя ми каза от какво има нужда. В крайна сметка познаваме се от деца така че няма лошо, а и така бях сигурна, че подаръкът ми ще е подходящ и ще се ползва, а няма да събира прах в някой шкаф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар