Семейство

Фентъзи, хорър и екшън – книгите, които интересуват децата

Какви книги искат да четат нашите деца?

04.04.2013г. / 17 02ч.
Мария Дуковска
Фентъзи, хорър и екшън – книгите, които интересуват децата

Днес, 4 април 2013 г. в Столична библиотека се проведе Национална кръгла маса за детското четене, с тема „Детската литература – предизвикателства и възможности“. Организатор на срещата бе детският интернет портал Az-deteto.bg, Столична библиотека и Асоциация „Българска книга“.

Участници в кръглата маса бяха представители на образователни институции, учители, медии и авторите и посланици на кампанията „Забавното лятно четене" детските писателки Петя Кокудева и Роси Кота.

Срещата откри основателят на Az-deteto.bg Жюстин Томс. Тя сподели в подкрепа на инициативата, че доброто бъдеще е на четящите. Слабо образовани, неграмотни деца няма да имат добро бъдеще. Стимулирането на детското четене е една мисия, която си заслужава.

Пенка Иванова, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в Министерство на образованието, младежта и науката обърна внимание на примера на родителите по отношение на детското четене. Тя оповести резултатите от няколко интересни изследвания по темата. Оказва се, че децата, които растат в дом, в който родителите четат редовно и имат голяма библиотека, се развиват по-успешно от връстниците си, които растат в дом без книги и читателски навици. Основният проблем за липсата на читателски интерес у децата остава примерът на родителите. Ново проучване доказва тезата, че активността на децата днес, която се формира от тяхната грамотност и образованост е гаранция за просперитета на цялото ни общество в утрешния ден, сподели на кръглата маса г-жа Иванова.

Ирина Александрова, началник на Детско-юношески отдел в Столична библиотека разкри какви са предпочитанията на децата и какви книги искат да четат. Според нея те харесват модерни и интересни книги, като най-търсените жанрове безспорно са хорър, фентъзи, екшън романи и дори книги, свързани със сексуалното развитие. С доза оптимизъм тя допълни, че децата в последните години се връщат към книгите, макар да избират да четат по-мистични, тайнствени, необикновени книги, като например популярната поредица на Джоан Роулинг „Хари Потър“.

За да се задържи интересът на децата книгите трябва да са с високо качество, както на текстовете, така и на илюстрациите вътре в тях и цялостното им оформление. Според детската авторка Петя Кокудева всеки писател сам трябва да обръща внимание на външния вид на своята творба. Кориците, илюстрациите и дори типографията на текста трябва да е прегледана лично от автора, за да може книгата да е напълно завършена и да се хареса на малките читатели.

По-песимистично мнение изказа Дамян Яков, собственик на детско издателство.

„В последните 25 години умишлено не се работи за развитието на българското образование и култура, както и стимулирането на детското четене, и това застрашава националната ни сигурност, обяви той.

„Проблемът на четенето в България е проблем на националната ни сигурност. Може би това звучи високопарно, но е истина. Ще ви дам за пример Турция, държава, която доскоро повечето хора смятаха за изостанала. Но в последните 10 години Турция отделя в пъти повече пари от републиканския си бюджет за образование и култура, отколкото дава за отбрана. А нека не забравяме, че това е страната с най-голяма армия в НАТО. За България ще ви кажа само няколко цифри, които всеки от вас лесно може да провери в интернет. За 2012 година за Министерство на отбраната отпуснатият бюджет е бил 981 милиона лева, за тази година той е 1,8 млрд. лева. За 2013 г. за Министерство на вътрешните работи е планиран бюджет в размер 1,132 млрд. лева. Министерство на културата е получило за 2012 г. само 118 млн. лева, а за тази година ще получи с 5 милиона повече или иначе казано 123 млн. лева“, каза Дамян Яков, собственик на издателска къща.

„Трябва да знаем, че това е сериозният проблем у нас и той застрашава националната ни сигурност. Държава, която няма културна идентичност, няма какво да отбранява“, бе посланието на издателя. Яков допълни, че за последния четвърт век у нас нищо не се прави по отношение на българското образование и развитието на културата и според него това е умишлен процес, с който се цели заличаването на българската нация, не толкова демографски, колкото културно.

Препоръките на участниците в кръглата маса за стимулиране интереса на децата към книгите бяха задължително да се обновяват списъците за лятно четене, както и учителите да имат свобода сами да ги разширяват. Класическите заглавия не бива да отпадат от образователната програма, но трябва да се направи място и за съвременните автори, които децата харесват.

Кръглата маса приключи с прочитането на отворено писмо, което ще бъде изпратено в Министерство на образованието, младежта и науката, както и в общински институции. В него са заложени следните искания: детските книги да се издават с голяма отговорност, както и да се следи за високото им качество; да бъде намален ДДС върху книгите или да бъде изцяло върнат в сектора, за да може да се развива; да се приеме стандарт за библиотечно-информационното обслужване; общините да придвижат средства към библиотеките; училищните настоятелства да поемат отговорност за обновлението на библиотечния фонд в училищата; да се заложи задължително посещение веднъж в месеца в библиотеката на децата от подготвителен до 4-ти клас.

Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са ЧЕЗ България, Софарма АД, Уницеф, Министерство на образованието, младежта и науката, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Глобални библиотеки и издателство „Ентусиаст“.

Коментирай