Семейство

Ваня Димова: Превенция на детската агресия е вниманието на родителите

Ваня Димова споделя пред Az-jenata.bg ценни съвети за родителите

10.04.2013г. / 11 10ч.
Джадала Мария
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Ваня Димова е учител в ЧСОУ „Петко Р. Славейков“. Пред Az-jenata.bg тя разкрива какви са трудностите и предизвикателствата в нейната професия. Ваня Димова споделя и няколко полезни съвети за родителите, свързани с детската агресия и нейното преодоляване.

Имат ли родителите достатъчно разбиране и съпричастност към училищната работа? Оказват ли съдействие? Включват ли се в различни дейности?

В последните години родителите започнаха да се включват по-активно в училищните институции. Участват в настоятелства, помагат при провеждане на празници, търсят и изготвят костюми например и др.

Все пак има какво да се желае още в тази насока. За българския родител все още е чужда практиката да участва в училищните дейности с цел да прекара време с децата си, да ги опознава и в друга обстановка, различна от семейната, да ги преоткрива.

Това е характерно за американската култура например. Виждам това в родителите с американски произход в нашето училище. Те сами предлагат и търсят начин да се включат в дейностите ни – влизат като помощник-учител в класа, помагат с всякаква допълнителна дейност, която би отменила и подпомогнала учителя, споделят собствен опит и знания с децата. Така родителите стават по-съпричастни към работата на преподавателите, виждат трудностите и спецификата на ежедневните им усилия, по-малко склонни са да ги обвиняват при възникване на конфликт и виждат детето си в различна светлина.

Какви съвети бихте дали на родителите по отношение овладяване, справяне, превенция на детската агресия в училище?

Основата за превенция на агресивното поведение е родителите да прекарват повече време заедно с децата си – да им обръщат внимание, да играят с тях, да им обясняват, да отговарят на въпросите им, да ги обичат. Така децата им ще растат уверени в собствената си ценност и значимост и няма да развиват компенсаторни механизми, които са основна първопричина за проява на агресия. Разбира се умението да дискутираш различията с другия, да отстояваш позицията си по позитивен начин, да изразяваш несъгласие, но по градивен и показващ уважение начин, са основни умения за общуване, които е важно да се практикуват в семейна среда. Наличието или липсата на тези умения до голяма степен определя проявата на училищната агресия между децата.

Коя е възрастта, в която най-драматично се проявява агресията между децата и как можем да се справим с този феномен? Кога намалява?

Агресивно поведение се наблюдава във всички възрасти. Основните ситуации, в които то се проявява, са при конфликт между това, което трябва да се прави, и това, което искаме да сторим, както и при трудността да получим исканото от нас. Все пак мисля, че драматичен връх агресията взима по време на пубертета, когато тийнейджърът се чувства достатъчно пораснал, но недотам зрял, за да владее речта и емоциите си. Факт е, че в състояние на афект се извършват най-жестоките престъпления. Затова е важно емоционалната интелигентност да бъде развита до този момент.

Какво пожелавате на родителите, четящи Az-jenata.bg?

Свързани статии

Наслаждавайте се на всеки миг, прекаран с вашите деца. Обичайте и уважавайте личността им. Те са ви дадени за определено време, не завинаги. Радвайте им се и изградете силна връзка с тях, която да продължи и след като пораснат и спрат да са толкова зависими от вашите грижи, защото личност се изгражда чрез взаимоотношения.

А на своите колеги – учители какво пожелавате?

За мен учителството е призвание. Затова на всички, които са избрали да се вслушат в призванието си и да му се отдадат, и специално на моите колеги – учителите в ЧСОУ „Петко Р. Славейков“, които наистина са се посветили да образоват умовете и сърцата на децата – пожелавам да изпълняват това призвание с радост и усърдие, защото ползата от работата им е с огромно значение.

Едно от предимствата на учителската професия е ежедневното докосване до жизнерадостта и младия дух. Пожелавам на всички колеги да ги съхранят възможно най-дълго в себе си.

Коментирай