Семейство

Шестте етапа на брака

Какво да очакваме през годините на брака

04.06.2013г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всички ние, които сме взели решението да сключим брак, бихме искали той да бъде дългогодишен и стабилен. Изграждането на хармония и добри взаимоотношения между съпрузите е резултат от общи преживявания, компромиси, търпение, обич. Бракът е като филм.

Свързани статии

Има различни етапи в него. Всеки етап си има своята специфика. Ако скоро ви предстои да сключите брак или вече сте го направили, обърнете внимание на тези етапи. Това ще ви помогне да ги посрещнете с известна подготовка, а защо не и да ви помогне да решите част от проблемите.

  • Първи етап - Страст

Искани се страстта и романтиката никога да не свършват. Но истината е, че тръпката продължава от шест месеца до две години. Първоначалната магия се изпарява бавно, но не защото започвате да си омръзвате или се обичате по-малко. Страстта изисква постоянство.

Нейното поддържане зависи изцяло от вашето желание и това на половинката ви. Ако винаги намирате начин да зарадвате и изненадате партньора, да се смеете заедно и да изпитвате радост от малките неща в живота, тръпката ще се задържи продължително във вашия брак. Споделяйте емоциите, изживявайте ги заедно.

  • Втори етап - Реализация

Ако преди брака двамата не сте живели на семейни начала, то скоро след медения месец е възможно да се сблъскате с първите разочарования. Много често жените откриват, че са изправени сами пред домакинските задължения.

Все още съществува онова разбиране, че жената сама трябва да се справя с пазара и почистването на дома. Той може би няма да иска да зареди миялната машина или да ви помогне с прахосмукачката.

Вероятно няма да затваря и капака на тоалетната чиния. Тези малки неща пораждат и първите конфликти. Добре е преди да встъпите в брак да ги обсъдите. Бракът трябва да е хармония, акт, в който участват двама души, които да си помагат.

  • Трети етап - Бунт и недоволство

В брака почти винаги се появява онзи етап, в който личните интереси изпреварват тези на брака. Мъжете искат повече време, в което да ходят на риба, лов, срещи с момчетата. Жените искат да им бъде отделено по- голямо внимание.

И двете страни искат да изградят успешна кариера. Тогава отделят по-голямо внимание на работата, отколкото на семейството. Думите семейство и брак отиват на второ място. Двамата забравят за сплотеността и потребностите на другия като дават превез на личните си желания и стремежи.

Любовта започва да се бори с настъпващия бунт и недоволство, а тази борба може да има разрушителни за брака последствия като изневяра например. Намерете баланса. Вашите нужди са толкова важни, колкото и тези на половинката. Подкрепяйте се и се радвайте на успехите си, които постигате в служебен план.

 

  • Четвърти етап - Сътрудничество

Децата вече са се появили. Грижите и отговорностите са по- големи. Вероятно имате ипотека за изплащане, кариерата върви добре, но трябва да поддържате нивото, за да сте успешни.

В такива моменти центърът на тежестта може да се измести. Обикновено единият поема повече отговорност и грижи към децата и домакинството. Когато се работи в сътрудничество и сте разпределили ангажиментите по равно, тогава говорим за баланс. Освен грижите, не забравяйте, че трябва да поддържате и романтиката, при нея също се изисква един вид сътрудничество.

  • Пети етап - Експлозия

Трудните моменти никога не свършват. Те са вид изпитание на брака. Загуба на работа, на близък роднина са моментите, в които имаме най-много нужда от половинката ни. Разтърсващите събития могат да отдалечат двама души, ако те забравят, че са едно цяло.

Единият избира да си тръгне и да остави другия сам да се справи със ситуацията. Тръгването невинаги е буквално. Често то се изразява в една емоционална пасивност. Той е тук, но всъщност сте сами в проблемите си. Бъдете единни и подкрепяйте любимия човек в кризисни ситуации.

  • Шести етап - Завършване

Минали са няколко десетилетия от брака ви. Децата са поели по своя път. Взаимното познаване и компромисите са запазили връзката между двамата. Ако смехът и духът ви останат млади, живеете в бъдещето, а не в миналото и продължавате да поддържате страстта във вашите отношения, тогава ще можете да кажете, че сте имали сполучлив брак.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай