Семейство

10 опасни симптома при децата, които не бива да игнорирате

За кои отклонения да следите детето?

24.06.2013г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Диария

След повръщането, диарията е втората най-неприятна част от стомашното разстройство. Ако обаче е съпроводена и с непривична болка в стомаха, невъзможност на детето да стои будно, може би детето е обезводнено и е необходима лекарска помощ.

Болка при уриниране

Свързани статии

Ако детето ви сподели, че чувства болка при уриниране и то е придружено с неприятна миризма, по-тъмен цвят на урината, най-добре е да се консултирате с лекар.

Прекалено дълъг сън

Когато детето стане изведнъж нетипично сънливо, спи по-често от обикновено или все му се дремва, консултирайте се с лекар. Особено опасно е, когато освен сънливо, детето не отговаря и не реагира нормално на вашите въпроси.

Синини

Не тичайте при лекаря всеки път, щом забележите синина по тялото на детето. Малките деца непрекъснато се удрят, особено тези, които тепърва се учат да ходят или пък са много палави. Признак за опасност е тогава, когато забележите синина на място, където не очаквате да я видите. Като гърба например или пък на корема. Или пък ако прекалено често получава синини, това може да е симптом за хематологично заболяване и трябва да го проследите.

Извънредна жажда

Децата са непрекъснато жадни, заради многото игра и движение, които извършват. И все пак, ако забележите, че е по-жадно от обикновено и това продължава няколко поредни дни, посъветвайте се с лекаря ви за възможната причина.

Трудно четене

Ако детето изпитва трудност при четене, не започвайте веднага да си мислите, че не му се учи и е мързеливо. Възможно е то да има проблем със зрението и да не вижда добре например. Съществува вероятност, макар и малка, детето да е с дислексия. Т. е., добре е да проверявате съмненията си, а не винаги да обвинявате детето в немарливост.

Коментирай
Свободно време