Семейство

Готови ли сте за "неудобните" въпроси на децата?

Тийнейджърите се нуждаят най-много от вашата подкрепа и внимание

16.08.2013г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Във времето, в което децата растат, те постоянно задават въпроси. Вълнува ги всичко от заобикалящия ги свят. Родителите се опитват да бъдат активни и са готови с всякакви отговори. До момента, в който техните тийнеджъри не попитат за секса и промените, които настъпват в тялото им.

Много възрастни изпитват повече срам и притеснение от децата и подминават темата, често отговаряйки им „Има време за тези неща, още ти е рано да питаш“.  Отговор, който няма да информира.

Спасявайки се, родителите прекъсват една много важна връзка между тях и децата им - това те да споделят. Възрастните смятат, че това трябва да е част от учебния процес (би било чудесно, но рядко се случва в училищата) и че не е тяхно задължение да информират.  Но има такива, които с радост споделят тези мигове, в които могат наистина да бъдат пълноценни с техните съвети към по-младите.

Как се започва „неудобния“ разговор ли? Детето само ще ви намери. Тогава от вас ще се изисква спокойствие и разбиране. Ще трябва да се вслушате във въпросите му. Задавайте и вие въпроси. Децата понякога се оказват по-добре информирани, отколкото предполагате.

Не забравяйте, че контактите с по-големи братя и сестри, приятели, огромното количество информация, което те получават от телевизията и Интернет, са си "свършили работата" много преди вас. Децата в пубертета се нуждаят най-много от внимание и подкрепа.

Те ще искат  да ви попитат за:

  • Репродукция при мъже и жени
  • Половият акт и бременността
  • Сексуална ориентация, включително хетеросексуалността, хомосексуалността, бисексуалността 
  • Физическите и емоционални аспекти на пола, включително разлики между мъже и жени
  • Физиологичните промени, които вече са настъпили при тях
  • Полово предавани болести и други 

Ако все още децата са малки и не са започнали с "неудобните" въпроси, набавете си литература, която се отнася за комуникацията между деца и родители. Тя ще ви подготви и разговорите с тях няма да бъдат стресов момент за вас. Но в случай, че отглеждате един прекрасен тийнеджър, бъдете на 100%  там, до него, заредени с търпение.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Sun ( преди 10 години )
Вие се шегувате нали. Ако чакаме детето да стане тийнеджър и тогава започнем да отговаряме на неудобните въпроси сме закъснели. Много закъснели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар