Семейство

Как да научим детето си да дава?

Доброволното лишаване, благотворителността и трудът в полза на нуждаещите се – все добродетели, които бихме искали детето ни да притежава

14.12.2013г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

В света на децата съобразяването с другите, толерантността и споделянето са все още неизградени ценности, които родителите трябва от най-ранна възраст да възпитат у малките си наследници.

Изрази като „Искам това“, „Мое си е“ и „Дай си ми мечето“ са напълно нормални за подрастващите. При децата чувството на егоизъм е засилено, по простата причина, че първичното желание на човек да постави себе си на първо място при тях все още е водещо.

С напредване на възрастта обществото, родителското възпитание и опитът култивират у децата усещането за толерантност. Но докато дойде този момент има няколко неща, които майките трябва да знаят, за да могат да се справят с егоистичното държание, когато то ескалира.

Обърнете внимание как вашето дете разбира концепцията за даването и споделянето. В никакъв случай не го правете със заплашителен или заповеднически тон. Като добър начин да покажете на детето, че даването не означава задължително лишаване от нещо свое, е да му дадете да раздаде на всички вкъщи по една бисквитка, включително и на себе си. Това е добър способ за преподаване на понятието „даване“. Следват примери за това кое може да даваме и кое не, например – ценните вещи.

Накарайте детето ви да направи три списъка за подаръци всеки път, когато има повод. Единият да включва подаръци за детето, вторият да се отнася за членовете на семейството, а третият – за някое съседско семейство, например. На рождения ден на детето му обяснете колко е важно да се лиши от някой от подаръците си в полза на благотворителна кампания за бедни деца.

Свързани статии

Обяснете на детето колко време в месеца и какъв бюджет отделяте за благотворителност. Разяснете му и какво всъщност представлява доброволното даряване. Заведете го в събота да помогне заедно с вас при раздаването на храна на бедните в приют за бездомни, например. Давайте му още лични примери като почиствате площадката, на която децата играят през уикенда.

Покажете им своя ентусиазъм към даването. Включете децата във вълнението от избора на подарък за някой друг, накарайте ги да се поинтересуват какво обича този човек, да помислят с какво биха могли да го зарадват. Постарайте се да разберат колко е важно да се радват на чуждата радост.

Помислете как можете да съчетаете полезното с приятното. Този похват е изключително подходящ. Винаги е по-лесно да възпитаме децата си чрез метод, който е интересен за тях и не ги кара да правят нещо насила. Направете си пътуване през уикенда до място, където има дом за сираци или бедни хора. Обсъдете с детето си какво можете да направите за тези хора. По този начин ще покажете на детето си как семействата могат да дадат своя принос за нуждаещите се.

Възпитаването на добродетели у подрастващите невинаги е лесна работа. От съществено значение е да давате на детето добър пример. Не спирайте да му обръщате внимание върху даването и доброволното лишаване всеки път, когато ви се отдаде възможност.

Коментирай