Семейство

Как да съобщите на партньора си за здравословен проблем?

В трудни моменти разбираме кой наистина държи на нас

23.01.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Споделянето на тайна в една връзка винаги е деликатен момент, още повече ако се отнася до някакъв здравословен проблем, който би могъл да се окаже пречка във взаимоотношенията. Представете си, че излизате с някого от скоро и той крие нещо такова от вас. Как бихте се почувствали?

А сега си представете, че вие имате някаква особена диагноза, която би трябвало да споделите с партньора си? Как бихте го направили? Ето няколко начина да поднесете неприятна здравословна новина на човека до вас:

Упражнявайте се какво ще кажете

Това винаги помага да подредите думите в главата си. Пък и ще можете да поработите върху интонацията – тя винаги има значение, когато съобщавате нещо сериозно, каквото е здравословният проблем.

Никога не го казвайте на първа среща!

Това не означава, че трябва да лъжете, просто спестете тази стряскаща подробност, за да имате време да прецените струва ли си да продължите срещите си с този човек, за да разкриете изцяло същността си. Ако се притеснявате, че здравословният ви проблем може да се окаже пречка за по-нататъшните ви отношения, признайте си след 3-4 срещи. Затвърдете мнението си за човека и тогава действайте!

Дръжте се спонтанно и освободено

Така няма да предизвикате допълнително смущение у човек срещу вас. Вашето излъчване ще му помогне по-лесно да асимилира онова, което му казвате. Така ще преодолее шока по-лесно и бързо. Ако не го направи, поне ще сте опитали.

Свързани статии

Не признавайте за здравословни страдания в леглото!

И още повече за особено сериозни състояния. По този начин бихте могли да травмирате освен себе си и партньора си, който ще асоциира интимността с вас с болестта. Независимо дали болестта е заразна или не, разговорът за нея би трябвало да се проведе на неутрална територия.

Дайте на партньора си време да осмисли новината

Дори да сте изяснили това помежду ви, всеки човек се нуждае от различно време, за да приеме новината и да реши как да действа. Бъдете толерантни и дайте малко пространство на половинката си.

Не приемайте отблъскването лично

Ако се стигне дотам, че в крайна сметка партньорът ви ви остави заради здравословния проблем, недейте да изпадате в депресия. Така само ще навредите още повече на себе си. Действията на хората в такъв момент са продиктувани от страха от болестта и онова, което може да последва, а не от самите вас. Мислете за тях като за неподходящи за вашата личност!

Коментирай