Семейство

Искам братче, искам сестриче

18.04.2006г. / 14 16ч.
Аз жената
Искам братче, искам сестриче

Според последните данни на Националния статистически институт, от 1998 г. насам страната има отрицателен прираст, а през 2005 г. населението е намаляло с 40 000 души. Въпреки че раждаемостта показва тенденции към нарастване, броят на починалите през миналата година е два пъти по-голям от броя на новородените деца.

Под надслов “Искам братче, искам сестриче” ще се проведе кампания за насърчаване на раждаемостта, в която участие ще вземат над 200 малчугани и 4 щъркела. Тя цели да накара родителите да се замислят за един от сериозните проблеми у нас – демографския срив.

За първокласниците е подготвен нетрадиционен час по рисуване. Напълно неочаквано при тях ще влязат щъркели, които ще любопитстват кой има братче или сестриче и кой иска да има. С помощта на пернатите малчуганите ще нарисуват на мама рисунка, с която да й съобщят “новината”. Птиците с дълги червени клюнове, които освен да рисуват ще маршируват и пеят песничката “Жоро е невинен”. В края на часа щъркелите и учителката ще изберат трите най-хубави творби. Всички деца ще получат подаръци – мама Зая със Зайо Байо или Голям камион с малко камионче. Чрез подаръка организаторите се надяват да внушат идеята за семейното начало. За авторите на рисунките-победители ще има и специална награда – мама ще получи рисунката на своето дете на работното си място от щъркела “Жоро”.

Инициативата ще помогне на онези родители, които искат детето им да има компания, да планират по-добре като използват едно от най-популярните по света средства за ранна диагностика, каквото е тестът за бременност. Що се отнася до онези, които нямат такива планове, “Искам братче, искам сестриче” се надява да ги накара да приемат подаръка на своето дете с чувство за хумор и да се усмихнат широко.

Главните действащи лица – щъркелите са студенти IV курс в НАТФИЗ. Можете да ги видите в нещъркелови роли на сцената на Учебния театър всяка седмица.

Кампанията се провежда от тестовете за бременност Surecheck, за която е взето разрешение от Регионалния инспекторат по образованието, София-град, и с подкрепата на директорите на 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов”, 7 СОУ “Свети Седмочисленици”, 18 СОУ “Уилям Гладстон”, 1 СОУ “Пенчо Славейков”, 22 СОУ “Г. С. Раковски”, 32 СОУ “Св. Климент Охридски”, 35 СОУ “Добри Войников”, 74 СОУ “Гоце Делчев”, 30 СОУ “Братя Миладинови” и 112 СОУ “Стоян Заимов”.

Коментар от В. Димитрова, 38 г., София: "Тази кампания е много хубаво нещо, желая успех. Но искам да Ви кажа за себе си. Аз от 10 г. се опитвам да дам братче или сестриче на моето дете, но все не става и не става. За жалост всички прегледи и по-сложни процедури са платени (сумите са много, много високи), което аз по никакъв начин не мога да си позволя. От 10 години няма месец да не плача и страдам за този проблем, вече съм изгубила и надежда. Разчитам единствено на Господ да ми помогне. Желая от сърце на всички семейства, щъркела да донесе и в техния дом, тази незаменима с нищо радост – ДЕТЕНЦЕ!"

Коментирай