Сред много двойки е разпространено схващането, че е по-добре да останат заедно в името на децата, вместо да се разделят след като отношенията им вече са разбити. Ясно е, че един родител е готов да направи всичко за доброто на детето си, дори да жертва собственото си щастие. Но дали това наистина е полезно за децата?

Децата са изключително интуитивни. Дори да се предпазвате от скандали и разправии пред тях, те усещат кога родителите им не се обичат и напрежението, което се задълбочава между тях. Редно ли е да оставате заедно заради децата и помрачава ли това детското щастие? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Някои от следните митове и предразсъдъци са заложени в основата на това трудно решение.

Не искате децата ви да се чувстват различни от останалите

Клеймото „Дете на разведени родители“ е болезнено. Безспорно! Но действителността е, че с разведени родители или не – детето няма да е по-различно от останалите. Освен ако общата нагласа в семейството не го накара да се чувства по този начин.

Приятелската раздяла, разпределянето на отговорностите за децата в последствие и избягването на злословене по адрес на другия родител са все предпоставки детето или децата ви да приемат по-лесно развода и да не се смятат за различни и емоционално ощетени, смятат психолози.

Смятате, че да останете заедно означава да предотвратите страданието на децата

Страданието е възможно и в двата случая, но не е неизбежно. Във ваши ръце е подходът, с който ще подготвите децата за решението си. Не забравяйте, че децата се учат най-вече от постъпките ви, не от думите. Възможно е несъзнателно в бъдеще да пресъздадат модел на пожертване на собственото щастие и живот без любов в името на нещо или някого.

И тук не се има предвид да се откажете от брака си, без да се борите докрай за съхраняването му. Напротив! Но ако сте опитали всичко и връзката ви е нещастна, има голяма вероятност оставането ви заедно да рефлектира доста негативно върху децата.

Още по темата

Мислите, че разводът ще направи децата ви белязани от този ужас за цял живот

Вероятно може и да остане белег. Но нима можете да предпазите децата от всичко лошо, което им предстои в този живот? Възможно е да бъдат белязани по един или друг начин – не всичко е във вашите ръце. Важното тук е как ще се справите със ситуацията, как ще говорите с децата за това, как ще продължите да се отнасяте с бившата си половинка след това.

Отново напомняме – децата възприемат най-вече гледайки, чрез личния ви пример, а не толкова чрез говоренето и обясняването. И двете са важни, но в различна степен.

Разводът наистина е неприятен момент от живота. Никой не е застрахован, че няма да му се случи. И винаги децата са най-ощетени от тези, обикновено, драматични ситуации. Затова преценката и изборът остават индивидуални.