Семейство

Брак без любов или развод – кое наранява повече децата?

Тежкият избор

03.02.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Сред много двойки е разпространено схващането, че е по-добре да останат заедно в името на децата, вместо да се разделят след като отношенията им вече са разбити. Ясно е, че един родител е готов да направи всичко за доброто на детето си, дори да жертва собственото си щастие. Но дали това наистина е полезно за децата?

Децата са изключително интуитивни. Дори да се предпазвате от скандали и разправии пред тях, те усещат кога родителите им не се обичат и напрежението, което се задълбочава между тях. Редно ли е да оставате заедно заради децата и помрачава ли това детското щастие? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Някои от следните митове и предразсъдъци са заложени в основата на това трудно решение.

Не искате децата ви да се чувстват различни от останалите

Клеймото „Дете на разведени родители“ е болезнено. Безспорно! Но действителността е, че с разведени родители или не – детето няма да е по-различно от останалите. Освен ако общата нагласа в семейството не го накара да се чувства по този начин.

Приятелската раздяла, разпределянето на отговорностите за децата в последствие и избягването на злословене по адрес на другия родител са все предпоставки детето или децата ви да приемат по-лесно развода и да не се смятат за различни и емоционално ощетени, смятат психолози.

Смятате, че да останете заедно означава да предотвратите страданието на децата

Страданието е възможно и в двата случая, но не е неизбежно. Във ваши ръце е подходът, с който ще подготвите децата за решението си. Не забравяйте, че децата се учат най-вече от постъпките ви, не от думите. Възможно е несъзнателно в бъдеще да пресъздадат модел на пожертване на собственото щастие и живот без любов в името на нещо или някого.

И тук не се има предвид да се откажете от брака си, без да се борите докрай за съхраняването му. Напротив! Но ако сте опитали всичко и връзката ви е нещастна, има голяма вероятност оставането ви заедно да рефлектира доста негативно върху децата.

Свързани статии

Мислите, че разводът ще направи децата ви белязани от този ужас за цял живот

Вероятно може и да остане белег. Но нима можете да предпазите децата от всичко лошо, което им предстои в този живот? Възможно е да бъдат белязани по един или друг начин – не всичко е във вашите ръце. Важното тук е как ще се справите със ситуацията, как ще говорите с децата за това, как ще продължите да се отнасяте с бившата си половинка след това.

Отново напомняме – децата възприемат най-вече гледайки, чрез личния ви пример, а не толкова чрез говоренето и обясняването. И двете са важни, но в различна степен.

Разводът наистина е неприятен момент от живота. Никой не е застрахован, че няма да му се случи. И винаги децата са най-ощетени от тези, обикновено, драматични ситуации. Затова преценката и изборът остават индивидуални.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
az sam tochno taka v momenta dvuomase da ostanali s majami s koito nesam 6tasliva ili da ostana s decata si, strah me e za decata mi che 6te me namrazat i neznam veche..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Тук никой не говори за насиие, а за липса на щастие, където дилемата е по-дълбока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 0 rate down comment
xxx ( преди 10 години )
изцяло те подкрепям, Н1, аз съм едно такова дете...сега съм с десетилетия по-възрастна, но си спомням още чувството- как МЕЧТАЕХ да се разведат, дори, грях ми на душата, но...се надявах една вечер той просто да не се върне...но той винаги се връщаше...стреса от живота ми като малка оказа огромно влияние изобщо върху мен. не се справих добре с нието един от двата си брака, прекалено загрижена съм като майка, до степен да досаждам на децата си понякога, никога не изградих самочувствие като жена, винаги подхождам към една връзка с чувството, че съм длъжна на другия с нещо, само защото той е прекалено мил с мен...изобщо, ако се чудите дали да се разведете- направете го, за доброто на децата си! Не съм във връзка с нието едно дете от детството си, не би ми пукало дали биха ми се смели за разведените родители...но съм във връзка неразбиваема с детството си и не мисля, че някога ще мога да се отърся от това..аз съм на 47 сега...успех на всички, изправени пред дилема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Абсолютно така си. Никога не съм разбирал жените, които остават с съпруга си насилник "заради децата". И на какво ще се научат децата от такъв брак? Че е нормално тате да се напива и да ползва мама за боксова круша? Ама, не, то щяло да е нещастно ако родителите му се разведат и как щели да го гледат другите деца. А това, че детето е свидетел на ужасии, о, това не се брои. За това хора, по-добре ужасен край, отколкото ужасии без край! Да, гадно е, ама по-добре един развод, отколкото години наред да живееш в страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар