Семейство

Възможно ли е спането поотделно да спаси брака?

И кога е редно да се предприеме подобна стъпка?

09.02.2014г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Проблемите при семейните двойки възникват поради най-разнообразни причини. На всички ни е известно, че бракът (според мнозина) е най-вече базиран на компромисите. Свикването с навиците на другия често е трудно или поражда дрязги, когато тези привички са непреодолими.

Нека поговорим за навиците по време на сън. Те също биха могли да бъдат причина за неразбирателства, караници и дори сериозно влошаване на отношенията. Заради дребни различия като тези в спалнята на повърхността се появяват още и още проблеми.

Някои предпочитат да заспиват на запалена лампа, за разлика от партньора им, който изисква пълна тъмнина.

Синдромът на неспокойния крак буди другия човек посред нощ, да не говорим за хъркането... Всички тези навици или състояния лека-полека карат едната половинка все по-често да спи на дивана.

Ето защо в такива случаи спането в отделни легла е решение, ако искате да съхраните връзката си, смятат специалисти психолози и брачни консултанти.

Някои ще кажат, че това разделение със сигурност ще съсипе брака. Но много хора са на друго мнение. Непреодолимите различия в навиците са също толкова пагубни, затова е необходимо обмислянето на решения. В противен случай двойките започват да негодуват срещу дразненията, липсата на сън и среднощното събуждане ги прави гневни и ожесточени един към друг.

Обмислянето на вариант за отделно спане може да помогне за подобряване качеството на съня, а това от своя страна ще ви помогне да решите останалите проблеми, защото ще бъдете по-бодри и отпочинали.

Тук идва въпросът за интимността. Чудите се къде остават моментите за секс, когато спите в отделни легла или стаи? Психолозите съветват да бъдете спонтанни. Рутината е най-големият враг на връзката. Очакването за интимност само и единствено в спалнята, когато дойде време за сън, води до постепенна загуба на сексуално желание.

Бъдете спонтанни! Отделяйте време за гушкане, докато гледате филм заедно в хола, след вечеря или рано сутрин, преди да се захванете с ежедневните си задължения. Много изследвания сочат, че сутрешният секс има редица предимства за здравето!

Свързани статии

По този начин хем няма да пречите на здравословния си сън, хем ще поддържате жив интереса един към друг. Просто трябва да намерите начина, който най-много пасва на вашите отношения. Но най-важно е и двамата партньори да разберат колко е важно да се измисли творческо решение за справяне с подобни проблеми, а не да го приемат като индикация за раздяла. Това не е задължително! Зависи от вас.

Но спането поотделно може и да стане причина за раздяла. Когато предпочитате да избягате от леглото, защото нямате сексуално желание или защото караниците помежду ви вече са непоносими и дори не искате да лягате до партньора си, това вече е сигнал за сериозен проблем. В такива случаи изборът на отделно легло би могъл дори да влоши нещата.

Разбира се, решението за отделно спане трябва и в двата случая да е продиктувано от непреодолими пречки за здравия ви сън. Преди да предприемете подобна крачка е хубаво да сте поговорили подробно на тази тема, дори ако е необходимо да сте се консултирали със специалист.

Коментирай