Семейство

Възможно ли е ръстът да определя дълголетието?

По-високите хора са по-добре заплатени

15.02.2014г. / 12 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Кое според вас определя това колко успешни ще бъдете, каква заплата ще получавате и дали ще бъдете по-желани от противоположния пол? Факторите за избор на партньор, професия и успешна реализация са многобройни. Но според учени от Оксфордския университет, по височината на човек може да се разбере много за него. Ето малко любопитни данни от различни проучвания по темата.

По-дълъг живот

Проучванията показват, че хората с по-нисък ръст живеят по-дълго. Скорошни изследвания анализирали живота на 500 мъже от остров Сардиния, родени между 1866 и 1915 година. Резултатите показали, че тези, които са с височина под 168 см живеят средно две години по-дълго, отколкото високите мъже.

Според учените продължителността на живота им е свързана с по-малкото увреждане на ДНК, по-голяма клетъчна замяна и по-ефективно изпомпване на кръвта от сърцето. Други проучвания сочат, че и дамите с по-нисък ръст живеят по-дълго.

Интелигентност

Още нещо любопитно, което показват тестовете и проучванията е че високите хора често са по-интелигентни. Проучване на университета в Принстън още през 2006 година установява, че по-високите деца се справят значително по-добре на когнитивните тестове. Миналата година екип от университета в Колорадо установил, че умните хора са склонни да избират по-високи партньори и обратното.

Благосъстояние

Изследователи от университета в Сидни направили сравнение на заплатите на 20 000 души като са били взети под внимание различни показатели, включително тегло и височина. Резултатите от проучването установили, че по-високите от участниците са по-добре заплатени.

Свързани статии

Амбиция

Жените с по-нисък ръст са приемани като по-малко амбициозни, твърдят учени от St Andrews and Stirling universities. Учените открили, че тези дами са по-склонни да се отдадат на създаването на семейство, отколкото да се съсредоточат върху професионална кариера. Според клиничния психолог д-р Смит, физиологията на тялото контролира психологията на ума.

Избор на партньор в живота

Високите мъже печелят повече и често привличат вниманието на жените, но по-ниските мъже са определяни като по-добри партньори. В проучване жени е трябвало да посочат измежду няколко снимки на мъже, кои според тях стават за краткосрочни взаимоотношения и кои за дългосрочна връзка.

Резултатите, които били публикувани в Biological Psychology, показват, че високите мъже са два пъти по-желани за кратки връзки, отколкото за дългосрочни взаимоотношения. Според психолози, по-високите мъже по-трудно се отдават на семейните задължения и биха могли да бъдат по-агресивни към половинката си.

Коментирай