В нашето семейство боядисваме яйца по няколко различни начина. Някои от тях сигурно са ви познати и често използвани, но все пак ще ги споделя:

1. Първото яйце го боядисвам винаги в червено и го пазя до следващия великден. С него натърквам челото и бузките на дъщеря си за да е здрава през цялата година.

2. Оцветявам ориз в различни цветове, като го потапям с марличка в боите. Като изсъхне го лепя върху яйцата като си измислям различни фигурки. Става много ефектно и е голямо забавление за дъщеря ми.

3. Едноцветните яйца украсяваме с лепенки.

4. Обелвам стар лук и с люспите увивам суровите яйца, завивам ги в марличка, стягам добре и така ги варя 10-15 мин. Изваждам ги от водата и оставям така докато изстинат.

5. Част от яйцата сварявам с великденски кристали, които се продават във магазините. Тях ги боядисвам с памук като накапвам различни бои върху него и ги увивам. След няколко минути са готови.

Не на последно място е и украсата за великденските яйца. Освен декоративните пиленца в гнезденца, които се продават, ние си правим собствено производство. Омесвам тесто само от брашно, сол и вода, оформям го като купичка, или кошничка и го изпичам за 4-5 мин. в микровълновата фурна. Като изстине го оцветявам с водни или темперни боички в различен цвят. От цветна хартия изрязвам тънки лентички и ги слагам в купичката. Получава се страхотно гнездо. Вътре слагам вече боядисани яйца.