Семейство

Прегръдките имат антистареещ ефект?

Прегръщайте се по-често

17.06.2014г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

След дълъг и изморителен ден на работа сред напрежение и хиляди ангажименти няма нищо по-хубаво от това да се приберете вкъщи и да ви чака някой, в който да се гушнете и да забравите за всички проблеми.

Любящата прегръдка е едно от най-мощните лекарства срещу стреса и напрежението.

Едно ново проучване, проведено в Университета Бъркли в Калифорния сочи, че хормонът окситоцин, известен като „хормон на любовта“, е отговорен за това да се чувствате успокоени и релаксирани след прегръдка от любимия човек.

Не само релаксиращ, но и антистареещ ефект имат прегръдките, според учените. Дори снимка на гушнато малко бебенце или сладко кученце имат възстановителни свойства!

Нашите нива на окситоцин спадат с възрастта. Изследването, публикувано в списание Nature Communications, е проведено върху опитни мишки – равен брой млади и възрастни мишки, като по-възрастните са били с мускулно увреждане и влошено здравословно състояние.

След като учените инжектирали възрастните мишки с окситоцин и сравнили резултатите отпреди манипулацията открили, че това оказало положителен ефект върху състоянието им. Първоначално по-старите мишки имали по-ниски нива на хормона, отколкото по-младите, но след 9 дни изследователите открили, че по-старите мишки били почти излекувани от симптомите си, вследствие на окситоцина.

Свързани статии

В действителност, тяхното общо здравословно състояние се подобрило с до 80% по-бързо, отколкото при по-младите мишки, които също имали известни здравословни проблеми.

Окситоцинът е с най-високи нива в по-ранна възраст. С най-големи количества в кръвта е веднага след раждането. С остаряването постепенно намалява. За съжаление, все още не е открита точната формула за това какво количество е необходимо, за да сме здрави и как точно да използваме окситоцина в медицината.

Авторите на изследването отбелязват, че все по-голям кръг учени смятат, че стареенето е основна причина за поява на хронични заболявания, включително Паркинсон и диабет тип 2. Ако в близкото бъдеще това антистареещо влияние на окситоцина се използва в медицината, може би ще бъдат открити редица лекове за заболявания, повалящи много хора по света всеки ден.

Добре би било ако само успеем да забавим появата на тези заболявания, защото възрастовата граница непрестанно пада с всяко поколение. Все повече млади хора страдат от заболявания и състояния, характерни за възрастовия диапазон след 50-годишна възраст само преди 20-30 години.

Изследването, все пак, е направено върху мишки, а не хора, така че резултатите невинаги могат да бъдат напълно идентични, но ако не друго, то поне може да даде посока на мислене за учените, които в бъдеще да разработят нови медикаменти и технологии в областта на медицината.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Хайде да си бием окситоцин всеки ден и да сме си вечно млади :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар