Семейство

Седенето – един от бичовете на съвремието ни

Как продължителното седене уврежда различните части от тялото ни

25.07.2014г. / 13 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Седенето забавя метаболизма

Не отнема много време докато метаболизмът ви се забави значително. Процесът на превръщане на храната в енергия лесно се нарушава, ако тялото няма активен стимул за това. Когато това стане, ако паралелно със забавянето на обмяната на веществата не намалите и приема на калории, рискувате да качите значително тегло в телесна мазнина.

Това от своя страна крие рискове от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, заболявания на опорно-двигателния апарат и това е само малка част от списъка!

Седенето натоварва сърцето

Изследванията показват, че колкото повече седите и лежите, толкова повече затруднявате нормалната работа на сърцето. Противно на схващането, че почивката е добра за сърдечния мускул, учените са доказали, че активният начин на живот е най-доброто решение срещу заболявания на сърцето.

Всички активни дейности в денонощието помагат за по-добрата циркулация на кръвообращението, за намаляване на нивата на лошия холестерол и респективно предпазване от натрупването му по кръвоносните съдове.

Седенето дори съсипва настроението ви

Не само тялото страда от този пагубен начин на живот – умът ви също иска своето! Щетите, които продължителното седене нанасят върху целия организъм, личат и в настроението и нагласата ви.

При физическа активност се отделят ендорфини, които значително повишават настроението и борят депресията. Когато тази активност липсва, нивата на „добрите вещества“ в кръвта намаляват и настроението рязко спада.

Всеки час седене ускорява процесите на стареене

Инвалидизацията е необратим процес, причинен от естествените механизми на стареенето. Разбира се, ако през живота си полагаме достатъчно усилия да се храним и живеем здравословно, тези механизми биват забавени във времето. Освен ако не трябва да се борим с генетиката си, което понякога си е кауза пердута.

Но все пак не бива да се пренебрегват изследванията в тази посока, а именно как седенето ускорява процесите на постепенно инвалидизиране. Едно такова изследване, проведено през 2013 година и публикувано в Journal of Physical Activity & Health доказва това твърдение.

Учените изследвали хора на възраст над 60 години и открили, че за всеки час, прекаран в седнало положение, тези хора са добавили нови оплаквания в списъка си със здравословни проблеми. Уврежданията съществуват независимо дали ще се движите или не, но при намалената двигателна активност, тези оплаквания увеличават броя и интензитета си значително.

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
Гнафт ( преди 9 години )
От утре почвам да бачкам прав на компютъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар