Семейство

Как да се мотивирате сами в името на успеха?

Наслаждавайте се на факта, че „чувствате чувствата“

05.08.2014г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много често хората се чувстват немотивирани в това, което правят. Никак не е лесно сам да се хванеш в ръце и да дадеш всичко от себе си. Дори да не става дума за работата, а за личния живот, отношенията с половинката или близките, мотивация винаги е нужна. 

Но как можете да се мотивирате сами? Кои са най-добрите начини да изградите силна мотивация във всеки аспект от живота?

Наслаждавайте се на факта, че „чувствате чувствата“ 

Не е лесно човек просто да си наложи да е щастлив, след като се случват разни обстоятелства в живота, които пречат на щастието. Трябва да намерите положително пространство, което ви кара да се зареждате с положителна енергия и сили да продължите напред. Така по-лесно човек се справя с негативните чувства и дава път на приятните емоции. 

Избирайте приятелите си мъдро

Значението на приятелствата е голямо. Изследваниятa показват, че с течение на времето хората са способни да развият навици, придобити от общуването с приятелите си и хората в близкото си обкръжение. Това се отнася дори за съвсем ежедневни навици, като хранене, говорене, даже интонация и изразни средства. 

Заедно със злободневните навици човек усвоява и възприема ценности и нагласи за бъдещето. Затова е добре да подбирате внимателно приятелите си и да следите за позитивна и градивна нагласа. 

Направете си реалистичен списък със задачи

Списъците могат да бъдат много полезни, особено ако ги използвате по предназначение. Мотивиращите списъци са чудесен начин да си поставите крайна цел с краен срок, който да преследвате. Това дава стимул за по-качествено разпределяне и планиране на ангажиментите. 

Освен това в психологията писането като изразно средство за вътрешния свят на човек е много използван и обичан метод. Когато напишете нещо на хартия сякаш голяма част от товара и стреса се разтоварва върху хартията.

Свързани статии

Работете по-малко, спете повече

За да можете да вършите задачите и ангажиментите си качествено ви трябва и качествена почивка. Не се претоварвайте! Работата до късно само ще ви изтощи до припадък, но ефективността й ще остане под въпрос!

Празнувайте успехите си

Няма по-добра мотивация за бъдещите планове от това да отпразнувате подобаващо настоящите успехи! Награждавайте се, отбелязвайте винаги, когато сте постигнали някаква цел. Никога недейте да игнорирате или омаловажавате постигнатото не само от вас, но и от близките ви. 

Успешните хора знаят колко е важно да се радват на успехите си и да приветстват бъдещите си постижения!

Дремвайте си редовно

Проучванията показват, че 20-минутните дремки през обедната почивка правят хората по-продуктивни и дори по-интелигентни и способни да взимат решения. Така ще съсредоточите вниманието си върху същественото в задачите ви и ще се чувствате по-пълноценни. 

Коментирай