Семейство

Абсурдни методи на лечение от миналото

Някои от тях се срещат и до днес

28.08.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Морфин и опиум

Морфинът е кръстен на древногръцкия бог на сънищата Морфей. Избраното име не е случайно като се има предвид действието му. 

Той все още се използва в медицината за притъпяване на непоносими и нестихващи болки. Предписва се под изключително строг контрол и в определени дози. 

Морфинът започва да се употребява още преди 200 години, когато лека-полека започват да излизат наяве и страничните му ефекти – запек, сърбеж, тежка форма на гадене и световъртеж. 

Този опиат е използван за облекчаване на болките от тежки рани, най-вече по време на граждански и световни войни. В допълнение към военната му употреба, морфинът често е използван и за домашно лекарство. 

В началото на 20 век той дори се е намирал свободно на пазара. Промотиран е като ефективно средство срещу безсъние, настинка, менструални болки, никнене на зъби или друг вид зъбобол и много други. 

Свързани статии

Трепанация

Това е един от най-варварските методи за лечение на главоболие, мигрена, епилептични припадъци и психични заболявания, практикуван до средата на 20 век. 

Трепанацията представлява разрязване на черепната кутия без никаква упойка. Археологичните находки сочат, че този метод е познат на човечеството още през мезолита (10 000 години пр.н.е.), когато, според учените, праисторическите ни предшественици са освобождавали другарите си от зли духове. 

Дали това е истина не можем да сме сигурни, но сме убедени в използването на този абсурден метод в по-близко минало. При тази „неврохирургична интервенция“ се получават опасни наранявания по главата и мозъка, които често завършват по фатален начин.




Коментирай