Семейство

Стратегии за спестяване в семейството

Които ще държат на страна финансовите разправии, съсипващи брака

16.09.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Една от най-честите причини за развод са финансовите семейни въпроси. Много от двойките не успяват да преодолеят различията си в разбиранията по финансовата част и в крайна сметка връзката се разпада заради това.

За да има баланс в тази деликатна част от съвместното съжителство, трябва да има и добър план. Какво трябва да правите, за да не стигате до фатални сблъсъци по отношение на парите в семейството?

Комуникация

Вие сте едно цяло с половинката си, затова е добре да обърнете на „една и съща страница“ книгата на брака си. Обърнете заедно на страница „семеен бюджет“ и я обсъдете много внимателно.

Важно е да сте на едно мнение за това какво ще се харчи, колко ще се харчи и за какво. Финансовата комуникация е спасителен план номер едно за всяка брачна двойка.

Разработете си собствен бюджет

За да живеете в мир и разбирателство с партньора си е добре да изговорите всички потенциални крайъгълни камъни, които биха могли да спънат отношенията ви. Изгответе си план (ако е необходимо писмен) за това как ще действате по финансовите си въпроси.

Работата по бюджета си е сериозно нещо. За да се наслаждавате на живота заедно и най-вече щастливо, следвайте плана си от самото начало на месеца, до изхарчването на общите ви пари. Отделяйте, пестете, купувайте онова, което сметнете за най-наложително. Никога не се впускайте в излишно харчене, което не е обсъдено с другия и което може да доведе до скандал.

Свързани статии

Предприемайте действия заедно

Ако става дума за купуване или плащане на нещо по-мащабно, в никакъв случай не го правете самоинициативно. Споделяйте с партньора си намеренията си, обсъдете дали това се налага или не. Финансовото затруднение е враг номер едно на брака, затова гледайте да не допускате това затруднение да се случва заради вас. И без това животът не е лесен.

Не правете големи покупки без знанието на другия. Или ако се налага, обсъдете с партньора си кога е най-подходящо да се направи тази покупка.

Празнувайте всеки път финансовите си успехи

Ако наскоро сте успели да изплатите колата или дома си – отпразнувайте го подобаващо! Ако сте получили някакъв бонус в кредитната си карта или пък просто финансовата ви стратегия, която сте планирали заедно се е оказала успешна – отбележете го и се радвайте на този успех заедно!

Ако следвате тези съвети, ще изразходвате по-малко време и нерви във финансови разправии и ще имате повече поводи за празнуване. Пък и съжителството е по-лесно и приятно, когато няма парични затруднения и тайни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ovi ( преди 9 години )
по *** съвети не бях виждал--не ги следвайте ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар