Семейство

Как децата да станат добри читатели

Създайте библиотека за децата

17.08.2015г. / 14 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Насърчаването на децата към четенето често може да бъде предизвикателство за родителите. Истината е че любовта към книгите трябва да започне да се възпитава от първите месеци на детето. Четенето има редица възпитателни ползи за малките. А тук са няколко кратки съвета за това как децата да станат добри читатели.

Четете всеки ден по няколко истории

Когато децата всекидневно имат достъп до литература, тогава процесът наречен четене става част от тяхното ежедневие. Всяка история, която те ще прочетат с ваше участие ще ги заинтригува, информира и ще стане добър повод за интересни дискусии, които провокират детското мислене.

Създайте библиотека за децата

В детската стая всяко дете трябва да е обградено с интересни книжки. Децата, които разполагат със своя колекция от четива имат в пъти по-голям интерес към четенето. Освен книжки може да добавите и занимателни списания, игри, тестове, ребуси. Създайте свой електронен читателски дневник. Повече за него вижте тук.

Направете четенето като игра

Любовта към дадено нещо се създава, когато то е представено по приятен и интересен начин. Когато се разхождате или сте на ресторант, сладкарница, провокирайте децата да четат от менюто, да четат табелите с имената на улиците и т. н. Това ще им хареса. Ще могат сами да си изберат и в същото време ще упражняват четенето.

Използвайте технологии, за да направите четенето по-увлекателно

В наши дни децата могат да боравят с таблети и смартфони от ранна детска възраст. Ако имате възможност зарадвайте вашите деца с електронен четец или таблет, на които да могат да четат интересни и вълнуващи истории, приказки.

От друга страна боравенето на децата с подобни технологии повишава и тяхното самочувствие, подобрява голяма част от уменията им, децата стават много по-адаптивни към промените, нововъведенията и има положителен ефект върху развиването на любознателността им. Взаимодействието с технологиите разбира се трябва да бъде регулирано.

Свързани статии

Нека те да изберат своите книжки

Четенето за удоволствие е един от най-добрите начини детето да заобича книгите и да подобри своето представяне в учебния процес. Дайте възможност на децата сами да изберат какво да четат, освен задължителната учебна литература. Разбира се важно е вие да ги насочите към книгите, които са подходящи за тяхната възраст.

Покажете интерес към четенето

Вашият отговор или обратна връзка, има силен ефект върху това дали децата ще станат добри читатели или не. Те се учат от възрастните, ние сме техен пример. Когато ви видят да четете и да купувате нова книга за себе си, това е един от най-добрите примери, които може да им дадете.

Коментирай