Семейство

7 важни неща, които децата искат да чуват

„Обичам те!“

09.01.2015г. / 11 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С всеки един ден, в който децата растат, комуникацията между тях и родителите се променя. Малките неусетно започват да говорят повече, да разбират много неща от заобикалящия ги свят, да изучават, да се страхуват, да обичат и т. н.

Променящата се комуникация трябва да става по-добра, дълбока, да изгражда доверие, стабилност, да възпитава. Когато общуват възрастните, те имат нужда да чуват определени думи, които да ги окуражават, да ги карат да се чувстват обичани, разбирани, мотивирани.

Същото е при малките. Децата се нуждаят от определени думи, които да чуват по-често, като:

1.„Вярвам ти!“

За децата най-важно е да усещат, че родителите им имат доверие. Така се учат да споделят своите мечти, тайни, дори страхове. Въпреки че всяко дете понякога се случва да ви излъже, не го нападайте с обвинителни и обидни думи. Обяснете с подходящ добър тон защо лъжата не е добра и как тя пречи на доверието между хората. Ако всеки път поставяте под съмнение думите и действията му, това не е добре за детето.

2. „Ти винаги __________ помагаш, усмихваш се и т. н."

Децата обичат и имат нужда да чуват, че са добри в това, което правят, в общуването с възрастните и връстниците си. Ако те са вашите малки помощници в домакинската работа например, не пропускайте да ги похвалите и да им благодарите за помощта. Така се чувстват значими.

3.„Как мога да ти помогна?“

За домашното, за това, което те кара да си тъжен/тъжна, за рисунката, която рисуваш и т. н. Дори и да не се нуждаят от помощ децата имат нужда да усещат вашето внимание и интерес към техните занимания.

4. „Родителите също имат правила.“

Правила, които налагат. Децата се нуждаят от тях. Това ги прави по-дисциплинирани, организирани, самостоятелни. Разбира се не бива да бъдете педантични. Оформете вашите правила по забавен начин. Направете си дъска със всекидневните задачи или ползвайте цветни магнити и т. н.

Свързани статии

5.„Разкажи ми повече.“

Още една важна стъпка в добрата комуникация между деца и родители – споделянето. Винаги питайте как е минал денят, какво се е случило в детската градина, училището, на рождения ден. Бъдете най-добрият приятел на децата си.

6. „Страхотен въпрос.“

Децата имат хиляди въпроси. Всекидневно, ежеминутно, те питат и искат да получат отговори. За възрастните често това е изморително и нерядко малките получават вместо отговор едно „Какъв е този глупав въпрос?“.

Няма глупави въпроси! Когато децата ви попитат нещо, отговорете им „Страхотен въпрос!“. Това изречение ще ви спечели и малко време в случай, че не знаете как точно да отговорите.

7. Най-важното и не на последно място, което трябва да казвате на децата си е „Обичам те!“.

Снимка: photl.com

Коментирай