Семейство

10 неща, които незабавно трябва да изхвърлите!

Защото вредят на здравето ви повече, отколкото си мислите

16.02.2015г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки ден в ежедневието си сме заобиколени от вредни предмети, без да си даваме сметка. Дори и да осъзнаваме вредите от тях, понякога е много трудно да ги изключим напълно от употреба.

И все пак, има някои неща, които спокойно можете да премахнете от живота и ежедневието си, за да сте по-здрави. Грабвайте кошчето и вижте какво да изхвърлите още днес!

1. Стари пластмасови кутии за храна

Те са удобни, защото носим в тях домашно приготвената си храна. Стъклените съдове са твърде тежки за носене извън дома, а и пластмасата е доста по-евтина.

Но пластмасовите кутии, особено ако са употребявани многократно, са изключително вредни. Те съдържат канцерогенното съединение бисфенол А. При многократната употреба на пластмасата той насища съдържанието на кутията.

Ако поставяте гореща храна вътре, освобождаването на бисфенол А е още по-интензивно. Представете си как той се наслагва в храната, която поглъщате.

2. Аерозоли за освежаване на въздуха

Аерозолите съдържат фталати, които се използват за ароматизиране на въздуха. Тези вещества се съдържат във всякакви спрейове и устройства, включващи се в електрическата инсталация и освобождаващи аромат във въздуха.

Фталатите имат вредно действие върху репродуктивната система и могат да влияят негативно на развитието, особено при малки деца.

3 . Стари маратонки

Всеки от нас има поне един чифт стари маратонки, които стоят в шкафа и чакат удобен момент за употреба. Обръщаме се към тях, когато ходим на фитнес, на разходка в планината или правим сутрешния си джогинг.

Но амортизираните обувки вредят на правилната стойка, пречат на нормалната работа на мускулите, костите и сухожилията заради изкривената им форма. Затова ако забележите, че обувките ви вече са доста износени, по-добре ги сменете в името на здравето на цялото тяло.

Свързани статии

4. Четка за зъби с разрошени влакна

Старите четки за зъби са опасни за здравето, защото са носители на множество бактерии. Затова специалистите по дентално здраве подчертават колко е важна честата смяна на четката за зъби.

Лесно можете да познаете, че е амортизирана – по разрошените влакна.

5. Дрехи, които вече не носите

Помислете си добре – за какво са ви тези дрехи? Всички имаме стари парцали в гардероба си от времето, когато сме били по-слаби и тайно се надяваме отново да се напъхаме в тези дрехи.

Обратният вариант също важи – пазим дрехи с голям размер, ако случайно напълнеем и трябва да имаме нещо, което да облечем.

Изхвърлете всички дрехи, които не носите, защото те носят психологически вреди на здравето ви. Пък и за да дойде нещо ново в живота ни трябва да се научим да се разделяме със старите си вещи. Така се прочиства и енергията ни като цяло.

Коментирай