Наближава Великден, а с големия празник неизменно идват и приготовленията за трапезата. Специално място, разбира се, има празничният хляб - козунакът.

Допитахме се до нашия кулинарен консултант, шеф майстор Борис Колаксъзов, който ни издаде няколко трика как козунакът ни да стане идеален за Великден:

- важно е да се пресее хубаво брашното и да го смесите внимателно с маята, продължително време, защото колкото повече размесвате тестото, толкова по-пухкави и „на конци" ще стане козунака;

- яйцата е добре да бъдат предварително извадени от хладилника и със стайна температура, а млякото да е с температура 35 градуса;

- първо нека втаса тестото на стайна температура, след което се прави на плитки и после го оставете да втасва още около половин час;

- печете на не повече от 200 градуса за около 50 минути;

- ако приготвяте козунак с шоколад, стафиди, плодове, мармалад или ядки, добре е да знаете, че те се слагат винаги на края, при второто втасване.

Ако и вие имате добри кулинарни практики за правенето на козунак, моля, споделете ги с нас в коментар под статията!

Снимка: Thinkstock