Семейство

Можем ли да родим без болка?

Д-р Мариета Искилиева е един от лекторите на предстоящия Форум за бременност и детско здраве, който организира Puls.bg на 25 и 26 април тази година

03.04.2015г. / 15 51ч.
Аз жената
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Д-р Мариета Искилиева е един от лекторите на предстоящия Форум за бременност и детско здраве, който организира Puls.bg на 25 и 26 април тази година.

Д-р Мариета Искилиева е акушер-гинеколог, работи в Сектора по пренатална и фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. На форума тя ще представи най-добрите приети методи за овладяване на болката по време на раждането.

– Д-р Искилиева, защо според Вас се страхуваме от раждането?

Всяка жена се вълнува за предстоящото раждане. Раждането е физиологичен и нормален процес, който напълно променя живота на една майка и е свързан със страха от неизвестното, което предстои.

Стресови фактори по време на раждането са именно този страх и най-вече притеснението от очакваната болка. Ако не бъде овладяна и тялото подготвено за нея, болката може да има неблагоприятно влияние върху родилния процес.

За да се ограничат до минимум тези негативни фактори, бъдещата майка трябва да се подготви физически и психически за раждането. Тогава то може да се превърне действително в един от най-прекрасните моменти в живота й.

Вече има много специализирани училища за бъдещи родители, където бременните могат да получат полезна информация и важни практически уроци в подготовка на раждане. Форуми като този, организиран от Puls.bg, са също много полезна форма за подготовка, защото на тях бъдещите родители получават необходимите им съвети директно от специалисти.

– Какво може да направи бъдещата майка, за да преодолее страха си от раждането, а и за да премине то благоприятно? Как може да си помогне жената сама?

Бъдещите майки трябва да са наясно какво представлява самото раждане – какви са периодите на раждането, какво се случва през всеки един от тях, какво и как трябва да се прави тогава, за да протече раждането спокойно и нормално.

Раждането е естествен процес, който напълно нормално е свързан с болка, която обаче може да се контролира. В ръцете на опитни акушер-гинеколози и анестезиолози раждането може да протече съвсем безболезнено, с минимални рискове за майката и плода.

Психопрофилактиката на бременната жена също е особено важна. Както споменах, тази подготовка трябва да започне дълго преди раждането, още през бременността. Тя включва беседи и занимания. На тези занимания бременните се обучават на съответно поведение и на различни прийоми, които могат да се използват по време на раждането.

Свързани статии

На жените се обяснява как да напъват ефективно. Целта на всичко това е да се освободят от ненужния страх. У бъдещата майка трябва да се формира оптимизъм в способността й да роди, усещане за сигурност и доверие.

– Кое е основното, което бъдещата майка трябва да знае за хода на родилния процес? Кога започват болките и кога боли най-силно? Как да си помогне самата жена?

Характерът на родилната болка варира в зависимост от периода на раждането. В началния период се чувства теглене и болка ниско в гърба. С напредване на раждането и усилване на контракциите, болките се усещат повече в долната част на корема към хълбоците.

За това как се мени болката и какво може да се направи, за да се овладее тя ще говоря на Форума за бременност и детско здраве на Puls.bg в края на април.

Форум бременност и детско здраве се провежда със съдействието на Медицински център „РепроБиоМед“, Медицински Комплекс „Д-р Щерев“, Глаксосмитклайн и НМ Дженомикс.

Коментирай
Свободно време