Семейство

7 причини да сте винаги гладни

Не е просто заради лакомията, не се бойте!

05.06.2015г. / 14 08ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гладът е най-нормалното нещо, което всеки жив организъм изпитва. Силното покачване на апетита се случва обикновено след интензивна тренировка или при бременност.

Ако сте забелязали, че ви гони вълчи глад без особено ясна причина, вижте дали не може да се дължи на някоя от следните причини:

Вие сте дехидратирани

Леката дехидратация може да предизвика усещане за глад, когато тялото ви се нуждае от течности. Объркването се случва в хипоталамуса – част от мозъка, която регулира едновременно апетита и жаждата.

За да се предпазите от дехидратиране, внимавайте колко точно течности приемате през деня. Също така е хубаво да започнете деня си с чаша вода.

Не спите нормално

Ако се будите през нощта по-често от нормалното, това може да доведе до растящи нива на грелин – хормон, стимулиращ апетита, както и намаляване нивата на лептин – хормон, който предизвиква усещане за ситост.

Лошият сън води до хронична умора, а тя от своя страна – до необяснимо силно огладняване.

Похапвате нишестени въглехидрати

Забелязали ли сте как ако си позволите една бисквитка, трудно можете да спрете, докато не изпразните цялата кутийка? Простите въглехидрати и най-вече тези от нишесте, предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар.

Това причинява силен глад, който пък е предпоставка за преяждане и то с вредни храни.

Избягвайте колкото се може повече простите въглехидрати, за да се предпазите от това. Вместо тях подбирайте такива, богати и на фибри – бадеми, ябълки, семена от чиа и шамфъстък.

Вие сте под стрес

Непрекъснатият стрес, особено на работното място, предизвиква неистова ненаситност към храната. Когато сте напрегнати нивата на гореспоменатите хормони започват да бушуват.

Освен това, стресът намалява нивата на серотонина, което допълнително предизвиква усещане за глад. Стресът още повишава нивата на кортизол и адреналин, което усложнява нещата още повече.

Изобщо, стресът вреди на организма в много посоки и вълчият глад е една от тях.

Пиете прекалено много алкохол

Не е нужно да сте алкохолици, за да ви идва в повече алкохолът. Едно малко проучване установява, че хората са по-склонни да консумират свръхколичества калорична храна, когато употребяват алкохол.

Освен че пиенето дехидратира (което също предизвиква глад), алкохолът може да излъже тялото ви, че има нужда от храна, когато то всъщност се нуждае от вода.

Свързани статии

Не ядете достатъчно мазнини

Мазнините са едни от най-избягваните хранителни вещества, заради лошата им слава. Не се плашете – не всички мазнини са виновни за вашето наднормено тегло. Има и такива, без които тялото не може да функционира правилно.

И това са мононенаситените и полиненаситените мастни киселини. Ако премахнете всички мазнини или силно ги ограничите, това може да предизвика често изблици на глад.

Добавяйте здравословни мазнини към менюто си – масла, ядки, семена и най-вече авокадо.

Специалистите препоръчват дневният прием на мазнини за възрастни да се сведе до 20-35% от общия дневен прием.

Пропускате хранене

Още една причина, поради която може да се появи силен глад е пропускането на хранене. Когато подминавате хранене с цел отслабване или запазване на фигурата, нивата на грелин се покачват. Така се появява неистовият глад, който ви подтиква към поглъщане на големи и калорични количества храна.

Коментирай