Свободно време

Различните видове глад

И как да се справим с тях

06.02.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стърже ли ви коремът? Обикновено, когато достигнем до крайната точка на глад, в която коремът ни толкова стърже, че чак ни се гади, сме склонни да изядем цял слон! Или поне храна, равна на теглото му!

Шегата настрана. Всяка крайност носи своите вреди. Злоупотребата с вредни и калорични храни не води до нищо добро. Прекаляването със здравословни продукти също няма да запази фигурата ви.

Хората са склонни да се обръщат към храната в много и различни моменти. За да останете със стройна фигура или за да успеете да се вмъкнете в старите си дънки, вижте кои видове глад трябва да преодолеете! Не им се поддавайте!

Естествен глад

Когато не сте яли твърде дълго време, естественият глад ви връхлита като вихър. Неслучайно хората казват, че са гладни като вълк. При такива случаи рисковете за поглъщане на калорична храна са много по-големи. По-големи са и количествата, които изяждаме. След това ни става тежко.

Не допускайте да прегладнеете. Така ще се предпазите от безконтролно преяждане.

Глад за хранителни вещества

Дори тази формулировка да ви се стори пълен нонсенс, този вид глад съществува. Гладът за хранителни вещества представлява глад за определени групи хранителни вещества, например въглехидрати.

Нали знаете как понякога изведнъж страшно много ви се дояжда сладко. Това се случва, защото жените са склонни да изключват цели групи хранителни вещества като по този начин тялото изпитва неистов глад за тях в даден момент.

Глад от безпокойство

Това на практика не е форма на глад, а е начин да успокоим нервите. Ако не си наложите да се справите с този вид глад, рискувате да започнете безконтролно качване на килограми, защото ще ви се иска да ядете нещо всеки път, когато се почувствате зле.

Свързани статии

Глад от пристрастяване

Този вид глад е свързан с пристрастяване към храната. Дори би могъл да се причисли към психическите разстройства, каквато е анорексията, например. Ако сте пристрастени към яденето, вие ще се обръщате към него всеки път, когато се чувствате безпомощни и тъжни. В такива моменти храната се превръща в единствената утеха, която ви кара да се чувствате добре.

Глад от скука

Случвало ли ви се е да хапнете нещо, просто защото няма какво друго да правите? На всички ни се е случвало, но така се свиква с неправилния режим на хранене, който води не само до напълняване, но и до най-различни заболявания, свързани с наднорменото тегло.

Емоционален глад

Емоционалният глад всъщност не е истински глад. В моменти на тъга и безизходица много хора са склонни да притъпят болката с калорична и забранена храна, най-често различни лакомства.

Ако сте имали неуспех в любовта, към какво бихте се обърнали? Сигурни сме, че масово отговорите биха били „към шоколада“ или „към сладоледа“.

Визуален глад

Този глад настъпва, когато не сте истински гладни, но ви се дояжда нещо вкусно само при вида му. Не се поддавайте на желанието. Бъдете силни! Само с воля се преборват всички тези видове безконтролно ядене!

Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
не съм жена ( преди 5 години )