Семейство

Не казвайте това на дъщеря си

Губиш си времето

31.05.2015г. / 11 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Казват, че родителите трябва да дадат на децата си корени и крила, но балансът между тези две неща е труден. От мига, в който я видяхте, тя преобърна целия ви свят. Вашата малка дъщеря. Неусетно ще порасте и ще поеме по свой път.

Но времето, в което ще бъдете постоянно заедно, е времето, което ще я изгради като личност. Ето защо има неща, които не бива да казвате на дъщеря си. Вижте кои са и защо.

"Ти си много малка за това."

„Възползвайте се максимално от себе си, като разпалвате малките вътрешни искри на възможностите за постижения в пламъци." – Голда Меир

По природа момичетата са много по-отговорни от момчетата. Всяко дете има своите мечти още от ранно детство. Ако попитате едно момче какъв иска да стане, ще ви отговори полицай, космонавт и т. н.

При момичетата мечтите са като едно планиране на бъдещето. Ако те мечтаят да постигат успехи още от малки, не подценявайте тяхната ефикасност. По този начин ще разбиете доверието им и те ще имат ниска самооценка за себе си.

"Това е работа за мъже."

Една от най-честите бариери, които младите жени срещат на пътя си е именно разликата в половете, че има работни позиции за мъже и работни позиции за жени. За съжаление сексизмът все още не е преодолян.

Научете вашето момиче, че между половете има равенство, че по пътя, по който иска да поеме няма да й бъде леко, подгответе я да се справи с проблемите, които животът тепърва ще й поднася.

"Губиш си времето."

Друга честа грешка на родителите е да не дават шанс на децата да си губят времето. Помислете като тийнейджър или след гимназията колко такива моменти сте имали.

Ако вашата дъщеря иска да пътешества, да пропусне кандидатстването в университета тази година, да свири на музикален инструмент, да има ново хоби и да припечелва допълнителни средства като сервитьорка, не я спирайте. Някои от тези идеи ще ви изглеждат непродуктивни, но те са част от нейното съзряване.

"Аз ще го направя."

От мига, в който се е появила вашата дъщеря, вие не спирате да я закриляте. На по-късен етап се опитвате максимално да й пестите разочарованията, решавате всички проблеми вместо нея и т. н.

Свързани статии

Понякога мерките, които предприемат възрастните за да предпазят своите момичета са твърде крайни и в резултат те стават силно зависими от своите родители, не са решителни и не позволяват на инстинктите им да ги водят през живота.

"Ти си прекалено добра за него."

Докато расте и се развива едно момиче един от най-трудните моменти си остава този, в който тя се влюбва, страда, радва се. Защитната роля на родителите, които имат момичета е много по-голяма по отношение на любовта за разлика от тези, които имат момчета.

Когато дъщеря ви е избрала неподходящ партньор, много е важно да й обясните, че всеки човек е уникален, но понякога има разлики, които не могат да бъдат преодолени. Бъдете внимателни с нея по отношение на изборите й за партньори.

Снимка: istock

Коментирай