Семейство

Древни предания за сънищата

Каква е историята на Оле-затвори-очички

09.06.2015г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сънищата са едни от най-големите загадки за човечеството. Още през 5000 г.пр.н.е има данни, че в Месопотамия хората са имали навика да записват своите сънища върху глинени плочи. В някои разказани легенди през вековете, съществували същества свързани с царството на сънищата.

В следващите редове може да научите за някои от тях. А тук, в нашия съновник може да видите тълкуванието на вашите сънища. 

Япония и легендата за Баку

Японска легенда разказва за Баку, който е добронамерен дух, за който се смятало, че посещава домовете по средата на нощта и поглъща кошмарите.

Всъщност в историята на сънищата Баку е взаимстван от Китай през 14 век, като описанието на звяра поглъщач на лоши сънища се е променял с течение на времето. Слонска глава, крака на дракон и пиърсинг  на очите. Такъв е Баку в източните истории на сънищата. 

Едни от първите индиански племена заселили се на територията на Америка били Ojibwe. Според техните легенди имало жена-паяк, която наричали Asibikaashi. Тя плетяла паяжини, с които улавяла сутрешното слънце и го отнасяла на своите деца.

Индианците приели, че паяжината, която жената паяк им показала как да плетат,  закачена над леглото може да предпази от лоши сънища. През дупките ще преминат само добрите сънища, акошмарите няма да бъдат допуснати. 

Морфей

Много култури разглеждат сънищата в дълбочина, също като гърците. Древните гърци почитали бог, който олицетворявал света на сънищата. Неговото име било Морфей. Той се появява за първи път в епичната поема „Метаморфози“ написана от Овидий. Описван е като демон с фигура с масивни черни крила, които му позволяват да премине бързо през света на сънищата.

Мара

В германския фолклор  Мара е зъл дух, който седи на гърдите на спящия, спира въздуха и превръща сънищата в кошмари. Мара е част и от културата на хърватите, които приемат че тя е красива жена, която посещава мъжете в съня им и взима тяхната жизнена сила.  

Свързани статии

Sandman

В културите на някои държави разположени в Северна Европа съществува доброжелателно същество наречено Sandman. Той пръскал очите с вълшебен прах, те натежавали, а спящите сънували хубави сънища.

В литературата този образ е представен за първи път в историята на  Ханс Кристиан Андерсен „Оле затвори очички“. Оле е приятел на дечицата и всяка вечер, когато те заспят той застава на ръба на леглото им и ги пази от всякакво зло. 

Снимка: istock

Коментирай