Семейство

Как да общувате с доведените ви деца?

Бъдете умерени в критиките

13.07.2015г. / 14 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки един от нас е гледал онези забавни детски филми, в които в семейството идва нов член – доведеният баща или майка. Сюжетът не започва добре за главния герой, но края винаги е щастлив.

В живота сценарият много се доближава до този във филмите. И винаги остава въпросът как да бъдем добри родители и да се разбираме с доведените си деца? Споделяме няколко съвета, които могат да ви помогнат да преодолеете препятствията и да не допускате някои основни грешки.

Запознайте се с различията, вместо да ги избягвате.

Създаването на ново семейство, в което има деца, които не са ваши биологични не е лесно. В началото на взаимоотношенията с децата е важно да се запознаете с различията, които имате помежду си, не да ги избягвате.

Понякога това отнема твърде дълго време. Само така ще преодолеете и предотвратите конфликтните ситуации.

Не забравяйте, че не сте биологичният им родител

Опитвайки се да бъдете отговорен, съпричастен член на семейството, не забравяйте, че има една граница, която не бива да се преминава, особено с по-големите деца. Възпитателните методи, които бихте прилагали при вашите собствени, начина на общуване, може да не бъдат приети добре от доведените ви деца или половинката и това да доведе до конфликт.

Свързани статии

Бъдете умерени в критиките

Когато имате доведени деца много от нещата, които правят ще ви се струват различни и неправилни. Но да бъдете постоянно критични няма да ви помогне, а ще доведе до разногласия. Бъдете насърчителни, поучавайте, когато се налага да направите забележка, не забравяйте добрия тон. Научете се да разговаряте с вашите доведени деца.

Покажете своята любов

Всяко дете се нуждае от любов и внимание. Ако правилно сте изпълнили предишните три съвета, не се съмнявайте, че доведените ви деца вече ви харесват. Те по един или друг начин ще се опитат да ви го подскажат, търсейки вашето внимание, прегръдки, обич и съвет. Важно е да не пропускате тези важни моменти и да им отвърнете с нужната любов.

Снимка: istock

Коментирай