Семейство

Как да развиете чувство на благодарност в децата?

Участвайте в доброволчески проекти

02.09.2015г. / 17 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В днешния забързан свят има моменти, в които забравяме за най-важните уроци, които трябва да предадем на децата си. Чувството на благодарност е един от тях. Родителите са най-добрият пример за малките. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да възпитате благодарността в децата.

Откажете се от глезотиите за една седмица

Това правило нека важи за цялото семейство. Когато родителите задоволяват и най-малката прищявка на детето, то смята, че всичко му е позволено. За да развиете чувството на благодарност в него, опитайте се в рамките на една седмица, цялото семейство да се откажете от глезотиите. Това е чудесен начин да покажете на вашето дете, че цените това, което имате. 

Участвайте в доброволчески проекти

Доброволческите кампании са един добър модел, който учи децата, не само да бъдат благодарни за това, което имат в живота, но и да бъдат съпричастни, грижовни и добри хора. Има много и разнообразни кампании, в които може да се включите цялото семейство. 

Кажете „Благодаря!“

Малките деца се учат да бъдат учтиви от родителите си. Когато посещаваме магазин, били сме на гости и т.н. са все удобни моменти, в които учим малките да казват „Благодаря!“. Личният пример е много важен.  

Свързани статии

Възползвайте се от моментите

Всеки родител изгражда своя ценностна система, която предава на децата. Периодичните разговори за това какво е важно в живота, как да различават добро и лошо и т.н. са важни. Но бъдете отворени за онези ситуации, които отново могат да бъдат пример за децата и да спомогнат за развиването на чувството за благодарност. 

Създайте дневник с благодарности

За да се изгради чувството на благодарност се изисква постоянство. Направете заедно с децата цветни и красиви дневници, в които в края на всеки ден, да записват по нещо, за което са благодарни, че им се е случило.

Коментирай