Семейство

Как да преборим стреса по празниците?

Стрес и напрежение наред с празничното настроение

29.12.2015г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Празниците са колкото приятни, толкова и стресиращи. Срещите с фамилията, размяната на реплики, цялата подготовка, напрежението, всичко се случва в последния момент – до болка познати обстоятелства, които гонят празничния дух и освобождават място за тревожността и напрегнатостта.

Как да се справите със стреса по празниците?

Усмихвайте се и правете контакт с очи

Задавайте повече въпроси на близките и приятелите, с които сте се събрали. Насочвайте вниманието към нещо различно от вашите собствени проблеми, за които те неизменно ще ви питат.

Усмихвайте се повече, старайте се да си наложите позитивизъм, за да спомогнете сами за повдигането на духа си. Говорете за нещо приятно – книга, която четете в момента, филм, който ви е впечатлил или някакво ново занимание, с което запълвате времето си.

Не търсете утеха в алкохола

Не сподавяйте мъката в алкохол, камо ли наркотици. Това няма да ви помогне. Само ще влоши още повече негативното усещане по празниците. Ясно е, че празничните дни и трапези са изпълнени с алкохол и запои до късно, но паниката и тревожността се засилват под въздействие на алкохола.

Избягвайте неудобни теми

Религията, сексът, политиката са все теми, които биха могли да причинят неудобство и най-вече да влошат настроението. Все ще се намери нещо, за което да се скарате с някого на масата, така че по-добре не подемайте такива разговори. Неудобните теми в комбинация с употреба на завидно количество алкохол е бомба със закъснител.

Планирайте посещение на постановка или концерт след празниците

Това винаги помага за повдигане на празничния дух и настроение. Дори да сте си прекарали зле на самия празник, едно културно мероприятие би ви се отразило много добре на цялостното състояние.

Свързани статии

Отидете на екскурзия

Какво по-хубаво от една екскурзия за завършек на празничните дни?! Отидете някъде, най-добре към топла дестинация, където да забравите умората и да се отърсите от стреса. Каквото и да се случи по празниците, както и да преминат те, мисълта, че ще се откъснете съвсем скоро ви държи свежи и в добро настроение!

Отидете на йога

Йогата помага за премахване на стреса. Облекчава напрежението и понижава тревожността. Тя е добър помощник при лошо настроение. Повишава енергийните нива и отпуска напрежението.

Научете се да отказвате

Често празничната обстановка пречи на отстояването на мнение и позиция, само за да се запази добрият тон. Това обаче нагнетява напрежение и ви кара да се чувствате зле. Затова научете се да казвате „не“. Научете се да отстоявате себе си без да нарушавате добрия тон. В крайна сметка нервната ви система е най-важна.

Коментирай