Семейство

Бъдни вечер е!

Честит празник!

24.12.2015г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес е Бъдни вечер! Един от най-светлите семейни празници в годината. Както всеки друг празник, така и този си има своите традиции и обичаи, на които е важно да обърнем внимание. Бъдни вечер е наричан още Малка Коледа, Кадена или Рождествена вечер.

Цялото семейство се събира около празничната трапеза, на която по обичай трябва да има нечетен брой постни ястия 7, 9 или 11, като орехови ядки с чесън, боб, тиквеник, плодове, сарми, яхния със сухи чушки и ориз, пълнени чушки и други. Замесва се и обредна постна пита, която се нарича „боговица“, в която някои слагат дренче или паричка. В камината се пали парче дърво „бъдник“, което обикновено е от дъб или круша.

Преди да започне вечерята най-възрастният член на семейството трябва да прекади празничната трапеза, дома и стопанските постройки. След това се казва молитвата „Отче наш“ и се разчупва питата. По време на празничната вечер не бива да се става от масата.

Свързани статии

Първото парче е за Богородица, второто за дома, а следващите се разделят за всеки член от семейството. Според народните вярвания неомъжените жени могат да гадаят за своя бъдещ любим, като първият залък от питката си увият в кърпа, сложат го под възглавницата, за да сънуват за кого ще се омъжат.

Този, на когото се падне парата от питката ще бъде здрав и щастлив през новата година. След края на вечерята, трапезата не бива да се вдига, за да се нагостят починалите. В полунощ коледари обикалят домовете с празнични песни, а домакините ги нагостяват.

Днес имен ден празнуват Евгени и Евгения. Честит празник!

Коментирай