Бъдни вечер – обичаи и традиции

Нощта преди Коледа е време за уединение и семеен уют

24.12.2023г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вечерта преди Коледа празнуваме Бъдни вечер. В някои райони този празник е много специален, наричан още Крачун, Малка Коледа, Суха Коледа и др. Независимо от наименованието, в тази специална нощ се отбелязва раждането на Исус Христос. Това се е случило някъде около полунощ, в пещера близо до Витлеем. Тогава в небето се появила ярка звезда, явили се ангели и съобщили благата вест на пастирите, които пасели овцете си наоколо.

Въпреки че в днешни дни свързваме празника Коледа главно с подаръци, лудо пазаруване и елхи, отрупани с играчки, всъщност този ден е с много по-дълбоки корени и се свързва с мира, хармонията и обичта в семейството.

Бъдникът

Според традицията, млад мъж трябва да отиде в гората, да отсече дъбово дърво, което да може да влезе в къщата. След това дървото се слага в огнището. Огънят трябва да бъде поддържан цяла нощ и да не изгасва.

Трапезата

Поради факта, че се отбелязва последният ден от Рождественския пост, ястията, които се сервират на трапезата трябва да са постни. Освен това, те трябва да са нечетен брой – 7, 9 или 11. Тези числа се считат за свещени.

На масата задължително трябва да има варено жито, лук, чесън, мед, орехи, ошав, пълнени чушки с боб, сарми, туршия, вино. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Замесването на хляба става рано сутрин, когато девойките носят „мълчана вода“ (т. е. – такава, пред която не са говорили). При замесването му се слага сребърна пара, както и дрянови пъпки за късмет и здраве. По време на вечерята цялото семейство трябва да седне заедно на трапезата, като тя се слага на пода, върху слама. Така се пресъздава атмосферата от нощта, в която е роден Исус. При разчупване на традиционната пита, първото парче символично се оставя за Богородица, после за къщата. Другите парчета се раздават на членовете от семейството, като се започва винаги от най-стария. На трапезата се седи дълго, като много важна част от обичая е, че никой не трябва да става по време на хранене. Всички членове на семейството стават от масата едновременно. Трапезата не се прибира, а се оставя така, както е. Това се прави, защото съществува вярването, че през нощта мъртвите ще дойдат, за да се нагостят.

През нощта на Бъдни вечер тръгват коледарите. Те са облечени в празнично облекло и имат специална украса на калпаците. Обикалят от къща на къща, пеят коледарски песни, пожелават на домакините здраве и благополучие.

По времето на Бъдни вечер може да се гадае и каква ще е годината. Ако има сняг – пчелите ще се роят; ако пък денят е облачен – годината няма да е добра.

Коментирай